

- Nederland.TVJongeren.TVNederland.TVSpelletjes.TV
- Amusement.TVKennis.TVNieuws.TVSporten.TV
- Beurs.TVKinderen.TVOndernemen.TVTalentenjacht.TV
- Cultuur.TVKook.TVOnrecht.TVVaartuig.TV
- Formule1.TVLachen.TVOranje.TVVerkiezing.TV
- Gamen.TVMensen.TVPolitiek.TVVoertuig.TV
- Geloof.TVMode.TVReis.TVVoetbal.TV
- Gezondheid.TVMuziek.TVSerie.TVWeer.TV
- Informatief.TVNatuur.TVSpeelfilm.TVWoon.TV
Andries - Alle afleveringen
Ooit liep Simon Visser een hardloopwedtrijd van meer dan vijf uur, want hardlopen is zijn grote passie. En dan graag marathons en halve marathons. Hij deed dat ooit voor zichzelf, maar nu tot eer van God. Lopen voor het goede doel. Voor hem is dat aandacht voor de vervolgde kerk. Want sinds hij via Open Doors daarmee in aanraking is gekomen, is zijn leven veranderd.
Toen Eline van der Schee zes jaar oud was, overleed haar broertje. Die gebeurtenis heeft haar geloof gestempeld, maar op een positieve manier. Dat hielp haar toen ze zelf ernstig ziek werd. Inmiddels is ze weer aan het werk. En dat is heel bijzonder werk, want ze begeleidt voor de stichting Gevangenenzorg ex-gedetineerden naar een baan. Hoe gaat dat? Willen werkgevers wel een ex-gevangene als werknemer?
Annemarie van Heijningen is moeder, columniste en schrijfster. Haar laatste boek is nogal ernstig. Ze vindt dat wij te weinig nadenken over de dood en daarna. Daarom schreef ze haar nieuwe boek Durf te leven met de dag. Een boek met bezinning, maar ook met veel praktische tips over je uitvaart. En ook nog een advies om je eigen lijkwade en lijkkist te maken.
Toen Carmen Melissant in haar puberteit was, besloot ze om te stoppen met naar de kerk gaan. Geloven deed ze nog wel, dacht ze, maar op een laag pitje. Ze ging naar het conservatorium en genoot van muziek. Maar daar ging het mis. Na een periode van bezinning besloot ze om iets te doen wat ze nooit gedacht had: ze ging theologie studeren. Maar niet om dominee te worden. Inmiddels is ze sinds anderhalf jaar dominee.
Jarenlang was Jan van den Bosch een van de gezichten van de EO en nu, ook jarenlang, van Hour of Power, iedere zondag op RTL 5. Rusteloos heeft hij de wereld rondgereisd. De laatste jaren vooral voor Mercy Ships, de organisatie die twee ziekenhuisboten laat varen. Onlangs werd hij 70 jaar.
Jurjen van Houwelingen was een gevierd spreker en een succesvolle internetondernemer. Maar toen sloeg het noodlot toe: een tumor veroorzaakte plotseling grote hersenschade. Hij kan nu nauwelijks meer zien en zich ook niet ruimtelijk oriënteren. Maar gelukkig komt het geheugen steeds meer terug. Ondanks zijn depressieve periodes wil hij er weer voor gaan. Voor God en als inspiratie voor anderen
Jarenlang was Arenda Haasnoot het gezicht van de protestantse kerk. Opgegroeid in Katwijk had ze niet gedacht ooit dominee te worden, maar tijdens een reis naar Israël viel het kwartje: God riep haar. Geloof was voor haar vooral een zaak van het hart, maar tegenwoordig speelt het verstand ook een rol. Onlangs werd ze predikant in Spijkenisse.
Ron van der Spoel geeft de indruk een druk baasje te zijn. Hij was gemeentepredikant op een paar plekken, raadslid voor de ChristenUnie en trainde voorgangers in landen waar christenen vervolgd worden. En toen voelde hij zich geroepen naar Zuid-Limburg te verhuizen, maar wist niet waarom. Nu is hij verbonden aan het Leger des Heils, praat met mensen uit de onderkant van de samenleving en preekt voor vijftien mensen in plaats van vijftienhonderd. En hij vindt het heerlijk.
Toen Rieke Lindeboom twaalf jaar oud was, besefte ze dat ze graag studenten pastoraal wilde begeleiden. Jong, maar die droom en ambitie zijn wel, en op jonge leeftijd, uitgekomen. Via het studentenwerk is ze een praatpaal voor jonge mensen, terwijl ze ook de organisatie Veritas heeft geleid, waar gesprekken over God, geloof, cultuur en wetenschap worden gevoerd. Een vrouw met een missie, vanaf haar twaalfde.
Wat gebeurt er als je in de hemel komt? Marco van der Straten schreef er een boek over, omdat hij geïnteresseerd is in het leven na de dood. Veranderde hij daarom van baan? Hij was tot voor kort hoofdredacteur van het omroepblad Visie en is nu uitvaartondernemer, want hij wil graag mensen dienen in een moeilijke periode.
'De dood hoort er in onze familie een beetje bij', zegt Jacobine Scholte-de Jong. Toen ze acht jaar oud was, overleed een zusje en tien jaar geleden verloor ze plotseling haar man Paul. Ze bleef achter met drie kleine kinderen. Haar geloof werd beproefd, maar ze bleef geloven. Ze is zelfs inmiddels vele jaren dominee en wil graag vertellen over de grote liefde van God. Iedere avond verstuurt ze via Twitter een avondgebed, want de mensen hebben net als zij een beetje troost en bemoediging nodig. Andries Knevel in gesprek met dominee Jacobine Scholte-de Jong. Of op twitter: ds. Jacobine.
'De dood hoort er in onze familie een beetje bij', zegt Jacobine Scholte-de Jong. Toen ze 8 jaar oud was, overleed een zusje en tien jaar geleden verloor ze plotseling haar man Paul. Ze bleef achter met drie kleine kinderen. Haar geloof werd beproefd, maar ze bleef geloven. Ze is zelfs inmiddels vele jaren dominee en wil graag vertellen over de grote liefde van God. Iedere avond verstuurt ze via Twitter een avondgebed, want de mensen hebben net als zij een beetje troost en bemoediging nodig. Andries Knevel in gesprek met dominee Jacobine Scholte-de Jong. Of op Twitter: ds. Jacobine.
Arnoud Drop had een mooie en uitdagende baan in de financiële wereld, maar gooide zes jaar geleden het roer om. Nu is hij directeur van Alpha Nederland, een organisatie die het christelijk geloof wil delen. Zelf is hij altijd gelovig geweest en dat geloof gunt hij anderen. Maar waarom eigenlijk? Alpha heeft inmiddels 300.000 deelnemers gehad en het doel in 2036 is één miljoen. Er is ook Alpha in de gevangenis, een voor jongeren en een voor ouderen.
Toen Annebeth Roor 15 jaar oud was, woonde ze de klimaattop in Kopenhagen bij. Betrokkenheid bij duurzaamheid en samenlevingsvraagstukken is haar thuis met de paplepel ingegoten. Die vroege passie heeft ze gehouden. Nu is ze duurzaamheidsadviseur bij een groot accountantskantoor. In haar vrije tijd is ze actief voor de ChristenUnie en het Huis van Vrede in Utrecht. Ze kent de grote levensvragen, maar haar geloof is daardoor alleen maar verdiept.
Matthijn Buwalda mist echte schoonheid in veel hedendaagse kerken. Die zoekt hij dan ook geregeld op in een katholieke kerk, om daar in de stilte God te aanbidden. Zijn liedjes gaan over gewone mensen in het perspectief van Gods grote verhaal. En hij zingt daarover graag in theaters. Hij is een gelovige jongen, maar dat geloof maakt wel een ontwikkeling door. Hij zegt: 'Hoe langer ik God ken, des te minder ik van Hem begrijp, maar hoe meer ik in Hem geloof.'
Vraag haar naar haar passie, dan komt altijd het antwoord: jongeren. Concreter nog: in gesprek gaan met jongeren en ze een zetje geven op weg naar volwassenheid. Daarom is ze als directeur van de Evangelische Hogeschool precies op haar plek. Ze vindt dat jonge mensen het in deze keuzemaatschappij best lastig hebben. Daarover schreef ze een vele malen herdrukt boek: 'De hunkerende generatie'. Andries Knevel in gesprek met Els van Dijk.
Vroeger werd ze stevig gepest, maar de stem van God heeft haar daar doorheen geholpen. Nog steeds hoort ze Zijn stem af en toe, zo tastbaar, dat ze de stap zette om eigen cd's uit te brengen, gesteund door de stem van God en de liefde voor haar opa. Nu zingt ze dus liederen van Johannes de Heer en in december kwam een kerst-cd uit. Sindsdien is ze een succesvolle en populaire zangeres.
Het succes kwam snel en onverwacht. Dwight Dissels straalde in The Voice en zong daarna voor meer dan drie miljoen mensen in The Passion, in de rol van Jezus. Hij wil door zijn zingen laten zien dat God met iedereen een speciale weg gaat, zoals God ook in zijn leven doet. Roem en aandacht horen bij het vak, maar hij hoopt vooral een gewone jongen te blijven.
Zoals bij velen werd het geloof van Theo van den Heuvel op de universiteit op de proef gesteld, maar de liefde voor Jezus bleef overeind. Nu is hij voorganger in de snelgroeiende Stadskerk Groningen, oprichter van de 4e Musketier en heeft hij vorig jaar een boek uitgebracht. En dat terwijl zijn credo is: Ik ga voor God, gezin en dan voor de kerk. Hoe doet hij dat?
Sharon Kips won als 20-jarige de allereerste X Factor en dat maakte haar tot een nationale beroemdheid. Ze maakte haar ambitie als zangeres waar, maar een internationale doorbraak bleef uit. Vijf jaar geleden startte ze samen met haar man een kerk in Haarlem, Re Connect. Haar geloof is in al die jaren gegroeid. Ze heeft steeds meer oog gekregen voor de onvoorwaardelijke liefde van God.
Zijn droom is een herleving van de kerk in Nederland. Daarom preekt Martin Koornstra, maar om die reden heeft hij ook met anderen de beweging Royal Mission opgezet om toekomstige leiders te vormen. Het instituut bestond dit jaar tien jaar. Hij geniet een zekere bekendheid, omdat hij voorgaat in genezingsdiensten en dat roept natuurlijk allerlei vragen op. Hij noemt zichzelf met veel zelfspot een druk en enthousiast mannetje.
Ruim twee jaar geleden kwam ze in het nieuws omdat ze op het randje van de dood een nieuwe lever kreeg. Nu beseft ze nog meer dat het leven niet maakbaar is. Ze studeerde onder meer Theologie en is nu spreekster en aanbiddingsleider. Haar oma was voor haar op jonge leeftijd een grote inspiratie in het geloof. Natuurlijk is ook voor haar het lijden een moeilijk onderwerp, maar ze twijfelt nooit aan God, vertelt Jannica van Barneveld aan Andries Knevel.
Vorig jaar werd hij gekozen tot 'Jonge Theoloog des Vaderlands', een titel die sinds een paar jaar bestaat. Daarom mag hij zich bemoeien met theologie in kerk en samenleving. Hij studeerde theologie om zijn eigen geloof kritisch te onderzoeken. Inmiddels is hij werkzaam in de kerk. Over de ziekte en handicap van zijn vrouw Julia spreekt hij vrijmoedig. Mark de Jager in gesprek met Andries Knevel.
Vraag haar naar haar passie, dan komt altijd het antwoord: jongeren. Concreter nog: in gesprek gaan met jongeren en ze een zetje geven op weg naar volwassenheid. Daarom is ze als directeur van de Evangelische Hogeschool precies op haar plek. Ze vindt dat jonge mensen het in deze keuzemaatschappij best lastig hebben. Daarover schreef ze een vele malen herdrukt boek: De hunkerende generatie. Andries Knevel in gesprek met Els van Dijk.
Dorina Nauta wilde als kind domineesvrouw worden, want ze dacht dat een vrouw geen predikant mocht worden. Inmiddels preekt ze regelmatig en was ze de eerste vrouwelijke spreker op Opwekking. Ze is relatiemanager bij de organisatie Tear en betrokken bij de Micha-campagne, want thema's over recht en onrecht hebben haar hart.
Het geloof was Joël Boertjens met de paplepel ingegoten, maar als student wilde hij onderzoeken of het allemaal waar is. En zo werd hij al jong voorganger in een kerk. Nu werkt hij in een multicultiwijk in Amsterdam, want het werken met verschillende culturen boeit hem. Opvallend genoeg voor deze tijd groeit zijn kerk erg hard. In mei verschijnt zijn boek over vrouwen in de kerk. Hij vindt dat zij een volwaardige plaats mogen hebben.
Ooit was Samuel Lee een atheïst, nu een bevlogen prediker. Tot zijn eigen verrassing werd hij eind vorig jaar gekozen tot Theoloog des Vaderlands. Als jongetje van veertien kwam hij met zijn ouders naar ons land. Hij promoveerde in de theologie en geeft les aan de Vrije Universiteit, maar hij voelt zich het meest thuis, gewoon, onder de mensen.
Nelleke Plomp studeerde journalistiek, maar vond haar roeping in de kerk. Nu is ze projectleider bij de PKN van de 'kliederkerken'. Sinds een paar jaar zijn ze in opkomst en ze groeien razendsnel: kerken waar van alles gedaan wordt, van kliederen met kinderen en volwassenen, tot ouderwetse vieringen. 'De komende jaren moet het aantal kliederkerken verdubbelen', zegt Nelleke Plomp.
Zoals bij velen werd het geloof van Theo van den Heuvel op de universiteit op de proef gesteld, maar de liefde voor Jezus bleef overeind. Nu is hij voorganger in de snelgroeiende Stadskerk Groningen, oprichter van de 4e Musketier en heeft hij vorig jaar een boek uitgebracht, en dat terwijl zijn credo is: Ik ga voor God, gezin en dan voor de kerk. Hoe doet hij dat?
Als kind was Annemarthe Westerbeek al gevoelig voor onrecht en dat is nooit meer verdwenen. Ze zet zich graag in voor mensen aan de onderkant van de samenleving, ver weg en dichtbij. Inmiddels is ze coördinator van het netwerk van Micha Nederland. Voor duurzaamheid, gerechtigheid en, sinds kort, met aandacht voor dieren. Want zorg voor de schepping vindt ze een voluit Bijbels thema.
Sinds een paar maanden is Harriette Verwey met pensioen. Ooit vond ze uit dat een vrouwenhart anders is dan een mannenhart en dus ook deels een andere behandeling vraagt. Daarnaast stond ze aan het begin van de ontwikkeling van het steunhart. Ze vindt het heerlijk om te geloven en heeft in dit geloof ook weinig twijfels, maar ze vindt tegelijkertijd dat christenen wel wat meer voor hun geloof in de publieke ruimte mogen uitkomen.
Ooit was Jan Pool in de ban van drank en vele relaties, maar in augustus 1979 veranderde zijn leven. Nu is hij al jaren voorganger en coacht en begeleidt hij een nieuwe generatie voorgangers en leiders in ons land. Een van de thema's die hem bezighouden is mannen op zoek naar hun identiteit. Komt dat omdat hij zelf jarenlang met minderwaardigheidsgevoelens te kampen had? Hij voorziet in de toekomst een herstel van de kerk in Nederland. Andries Knevel in gesprek met Jan Pool.
Tijdens een reis naar India veranderde zijn leven. Richard Groenenboom bezocht daar christenen die met vreselijk geweld vervolgd waren. De man die zijn hele leven journalist wilde worden, besloot zijn beroep in te gaan zetten voor de vervolgde kerk. Inmiddels is hij woordvoerder van de Stichting de Ondergrondse Kerk en bezoekt hij wereldwijd vervolgde christenen. Hij leert van hun leven en hun geloof. Hun getuigenis inspireert hem elke dag weer.
Nelleke Plomp studeerde journalistiek, maar vond haar roeping in de kerk. Nu is ze projectleider bij de PKN van de 'kliederkerken'. Sinds een paar jaar zijn ze in opkomst en ze groeien razendsnel: kerken waar van alles gedaan wordt, van kliederen met kinderen en volwassenen, tot ouderwetse vieringen. 'De komende jaren moet het aantal kliederkerken verdubbelen', zegt Nelleke Plomp.
Nienke Westerbeek is opgegroeid in een christelijke bubbel en vond dat eigenlijk wel vanzelfsprekend. Ze koos voor journalistiek, hoewel ze niet echt journalistenbloed heeft. Samen met haar man werkte ze mee aan het planten van een kerk in Amersfoort en nu is ze directeur van een grote hulpverleningsorganisatie. En als God haar weer roept? Dan gaat ze weer.
Nooit had Nelinda Troost gedacht dat ze op een groot podium zou staan, maar inmiddels staat ze voor duizenden mensen te spreken. In mei bij de manifestatie Opwekking voor nog veel meer. Vanaf haar jonge jaren is ze gelovig, zonder een ernstige crisis. Ze denkt dat God in generaties werkt: van haar oma, via haar moeder, naar haar dochter. En zo'n generatie kan ook nu weer starten, hoopt ze.
Het succes kwam snel en onverwacht. Dwight Dissels straalde in de Voice en zong daarna voor meer dan drie miljoen mensen in The Passion in de rol van Jezus. Hij wil door zijn zingen laten zien dat God met iedereen een speciale weg gaat, zoals God ook in zijn leven doet. Roem en aandacht horen bij het vak, maar hij hoopt vooral een gewone jongen te blijven.
Als student medicijnen was hij atheïst. Het christelijke geloof vond hij maar niets. Toch begon er iets te knagen. Hij begon na te denken over de zin van het leven. Dat bracht hem bij het lezen van onder meer Kierkegaard. Maar het was een bovennatuurlijke ervaring waardoor hij op een avond beleefde: God bestaat! Hij maakte zijn studie af, specialiseerde zich in de psychiatrie, maar besloot toch om theologie te gaan studeren en nu is hij dominee. En iedere dag ervaart hij de vreugde van het geloof in Christus.
Het geloof was Joël Boertjens met de paplepel ingegoten, maar als student wilde hij onderzoeken of het allemaal waar is. En zo werd hij al jong voorganger in een kerk. Nu werkt hij in een multicultiwijk in Amsterdam, want het werken met verschillende culturen boeit hem. Opvallend genoeg voor deze tijd groeit zijn kerk erg hard. In mei verschijnt zijn boek over vrouwen in de kerk. Hij vindt dat zij een volwaardige plaats mogen hebben.
Eline de Boo groeide op in Zeeland, maar vindt de wijde wereld leuk. Zo woonde ze tien jaar met haar gezin als zendeling in Japan, waar ze de grote aardbeving meemaakte. Op dat moment dacht ze dat hun laatste uur geslagen had. Inmiddels is ze terug in Nederland en werkt ze voor stichting Present en voor de IZB, waar ze missionair schijfster is. Daarnaast houdt ze regelmatig de 'preek van de week' in het programma EOlive, want dat is de rode draad in haar leven. Christus kennen, Hem bekend maken en laten zien wat het leven met Christus betekent voor het leven van iedere dag.
Desiree Schoneveld was op zoek naar nieuwe vrienden en kwam via een barbecue in een beginnende kerk terecht. En hoewel ze zelf niet wist of ze wel geloofde, werd ze steeds enthousiaster. Zo zelfs, dat ze zich nu inzet voor het stichten van nieuwe gemeentes, vooral voor drukke, hippe millennials. Nu kan ze niet meer zonder God en het liefst zou ze in haar verdere leven helemaal voor God en zijn gemeente willen gaan.
Ruben van der Kaap is de jongste gast ooit in het programma. Hij is geboren en getogen in Enschede, voelt zich een echte Tukker, maar heeft een grote droom: hij wil priester worden in de Syrisch-orthodoxe kerk. Hij is opgegroeid in de Nederlands Gereformeerde Kerk en bestudeerde als jonge jongen al de grote wereldreligies, maar hij kwam toch weer bij het christendom uit. In de Syrisch-orthodoxe kerk wordt hij geraakt door de liturgie en door het feit dat deze kerk tot de oudste ter wereld behoort. In deze kerk speelt kerkverlating nauwelijks een rol, omdat ook de jongeren bij de kerk blijven. Vanuit deze kerk ervaart hij ook een hartelijke verbondenheid met de christenen in het Midden-Oosten.
Sharon Kips won als 20-jarige de allereerste X Factor en dat maakte haar tot een nationale beroemdheid. Ze maakte haar ambitie als zangeres waar, maar een internationale doorbraak bleef uit. Vijf jaar geleden startte ze samen met haar man een kerk in Haarlem, Re Connect. Haar geloof is in al die jaren gegroeid. Ze heeft steeds meer oog gekregen voor de onvoorwaardelijke liefde van God, vertelt ze aan Andries Knevel.
In haar studententijd heeft Inge de Rouwe jaren niets met het geloof gedaan, hoewel ze gelovig is opgevoed. Maar het kwam terug. Ze trouwde en kreeg kinderen, maar haar man Menno overleed binnen twee jaar aan ALS. In die tijd voelde ze zich door God gedragen. Inmiddels is ze weer getrouwd en dominee. Ze probeert lokale groepen binnen de kerk te inspireren.
Henk Helmantel wordt een fijnschilder genoemd, iemand die zijn onderwerpen op realistische wijze weergeeft, en heeft een voorliefde voor stillevens en interieurs van middeleeuwse kerken en kloosters. Ooit was hij een onbekend en onbemind schilder, nu brengen zijn kenmerkende schilderijen heel veel geld op. Er zijn constant momenten dat hij God ervaart. Soms in een Bijbeltekst, soms in citaten van christelijke schrijvers en soms in de natuur of cultuur. Met zijn kunst wil hij de schoonheid van de schepping laten zien. En dat doet hij ook middels zijn eigen museum in het noorden van Groningen. Andries Knevel praat met de man die in 2008 werd uitgeroepen tot kunstenaar van het jaar.
Nelleke Plomp studeerde journalistiek, maar vond haar roeping in de kerk. Nu is ze projectleider bij de PKN van de 'kliederkerken'. Sinds een paar jaar zijn ze in opkomst en ze groeien razendsnel: kerken waar van alles gedaan wordt, van kliederen met kinderen en volwassenen tot ouderwetse vieringen. 'De komende jaren moet het aantal kliederkerken verdubbelen', zegt Nelleke Plomp.
Ooit was Samuel Lee een atheïst, nu een bevlogen prediker. Tot zijn eigen verrassing werd hij eind vorig jaar gekozen tot Theoloog des Vaderlands. Als jongetje van 14 kwam hij met zijn ouders naar ons land. Hij promoveerde in de theologie en geeft les aan de Vrije Universiteit, maar hij voelt zich het meest thuis, gewoon, onder de mensen.
Zoals bij velen werd het geloof van Theo van den Heuvel op de universiteit op de proef gesteld, maar de liefde voor Jezus bleef overeind. Nu is hij voorganger in de snelgroeiende Stadskerk Groningen, oprichter van de 4e Musketier en heeft hij vorig jaar een boek uitgebracht, en dat terwijl zijn credo is: Ik ga voor God, gezin en dan voor de kerk. Hoe doet hij dat?
Nooit had Nelinda Troost gedacht dat ze op een groot podium zou staan, maar inmiddels staat ze voor duizenden mensen te spreken. In mei bij de manifestatie Opwekking voor nog veel meer. Vanaf haar jonge jaren is ze gelovig, zonder een ernstige crisis. Ze denkt dat God in generaties werkt. Van haar oma, via haar moeder, naar haar dochter. En zo'n generatie kan ook nu weer starten, hoopt ze.
Tijdens een reis naar India veranderde zijn leven. Richard Groenenboom bezocht daar christenen die met vreselijk geweld vervolgd waren. De man die zijn hele leven journalist wilde worden, besloot zijn beroep in te gaan zetten voor de vervolgde kerk. Inmiddels is hij woordvoerder van de Stichting de Ondergrondse Kerk en bezoekt hij wereldwijd vervolgde christenen. Hij leert van hun leven en hun geloof. Hun getuigenis inspireert hem elke dag weer.
Het succes kwam snel en onverwacht. Dwight Dissels straalde in de Voice en zong daarna voor meer dan drie miljoen mensen in The Passion in de rol van Jezus. Hij wil door zijn zingen laten zien dat God met iedereen een speciale weg gaat, zoals God ook in zijn leven doet. Roem en aandacht horen bij het vak, maar hij hoopt vooral een gewone jongen te blijven.
Vroeger werd Joke Buis stevig gepest, maar de stem van God heeft haar daar doorheen geholpen. Nog steeds hoort ze Zijn stem af en toe. Zo tastbaar dat ze de stap zette om eigen cd's uit te brengen, gesteund door de stem van God en de liefde voor haar opa. Nu zingt ze dus liederen van Johannes de Heer en in december kwam een kerst-cd uit. Sindsdien is ze een succesvolle en populaire zangeres.
Als klein jongetje probeerde Arnold Huijgen al zijn buurmeisje te bekeren, maar dat mislukte. Inmiddels is hij hoogleraar in de theologie, want hij wilde altijd al dominee worden. Hij is gefascineerd door kleine gemeenten in Frankrijk, waar hij graag komt en je kunt daar ook lekker fietsen. Lezen wij de Bijbel eigenlijk wel goed? Dat is de vraag die hem bezighoudt en daar schreef hij het alom geprezen boek 'Lezen en laten lezen' over.
Als kind was Annemarthe Westerbeek al gevoelig voor onrecht en dat is nooit meer verdwenen. Ze zet zich graag in voor mensen aan de onderkant van de samenleving. Ver weg en dichtbij. Inmiddels is ze coördinator van het netwerk van Micha Nederland. Voor duurzaamheid, gerechtigheid en, sinds kort, met aandacht voor dieren. Want zorg voor de schepping vindt ze een voluit Bijbels thema.
Dorina Nauta wilde als kind domineesvrouw worden, want ze dacht dat een vrouw geen predikant mocht worden. Inmiddels preekt ze regelmatig en was ze de eerste vrouwelijke spreker op Opwekking. Ze is relatiemanager bij de organisatie Tear en betrokken bij de Micha-campagne, want thema's over recht en onrecht hebben haar hart.
Mira de Boer is schrijfster en spreekster en leidt met haar man een christelijke gemeente in Almere. Dat had ze nooit gedacht toen ze scheikunde ging studeren. Ze is opgegroeid in een christelijke bubbel en vindt dat niet altijd prettig. Daarom roep ze vrouwen op om uit hun bubbel te komen. En ze wil ze dat vrouwen veel meer hun gaven gaan gebruiken voor de samenleving en voor de kerk. Andries Knevel praat met Mira de Boer.
Paul Visser wilde ooit zendeling worden en nu is hij dominee in de Jordaan. Hij zoekt contact met Amsterdammers die niets meer met het geloof hebben. Dat begrijpt hij, want, zegt hij: 'Voor hetzelfde geld was ik ook ongelovig geweest'. Gewoon ronduit over God praten vindt hij het mooiste dat er is. 'En God kijkt wel wat Hij ermee doet', vertelt ds. Paul Visser.
Sinds een paar maanden is Harriette Verwey met pensioen. Ooit vond ze uit dat een vrouwenhart anders is dan een mannenhart en dus ook deels een andere behandeling vraagt. Daarnaast stond ze aan het begin van de ontwikkeling van het steunhart. Ze vindt het heerlijk om te geloven en heeft in dit geloof ook weinig twijfels. Maar ze vindt tegelijkertijd dat christenen wel wat meer voor hun geloof in de publieke ruimte mogen uitkomen.
Don Ceder is gekozen tot een van de meest talentvolle jonge advocaten van Europa. Dat zal hij nooit gedacht hebben toen hij opgroeide in Amsterdam Zuid-Oost. Hij zet zich met passie in voor mensen met schulden, omdat zij vaak in een armoedeval terechtkomen. Sinds kort is hij lid van de gemeenteraad van Amsterdam voor de ChristenUnie. In zijn vrije tijd is hij dj, en hij houdt van breakdansen.
Harriëtte Smit houdt van tieners en van jongeren. En ze houdt van Frankrijk en van God. Dat allemaal komt nu samen in het werk dat ze doet voor een kleine Franse kerk in Aix-en-Provence. Ze helpt daar het jeugdwerk te ondersteunen. Soms voelt ze zich eenzaam, maar ze weet dat ze geroepen is.
Als klein jongetje al probeerde Arnold Huijgen zijn buurmeisje te bekeren, maar dat mislukte. Inmiddels is hij hoogleraar theologie, want hij wilde altijd al dominee worden. Hij is gefascineerd door kleine gemeenten in Frankrijk, waar hij graag komt en je kunt daar ook lekker fietsen. Lezen wij de Bijbel eigenlijk wel goed? Dat is de vraag die hem bezig houdt en daar schreef hij het alom geprezen boek 'Lezen en laten lezen' over.
Als kind was Annemarthe Westerbeek al gevoelig voor onrecht en dat is nooit meer verdwenen. Ze zet zich graag in voor mensen aan de onderkant van de samenleving, ver weg en dichtbij. Inmiddels is ze coördinator van het netwerk van Micha Nederland, voor duurzaamheid, gerechtigheid en, sinds kort, met aandacht voor dieren. Want zorg voor de schepping vindt ze een voluit Bijbels thema.
In haar studententijd heeft Inge de Rouwe jaren niets met het geloof gedaan, hoewel ze gelovig opgevoed is. Maar het kwam terug. Ze trouwde en kreeg kinderen, maar haar man Menno overleed binnen twee jaar aan ALS. In die tijd voelde ze zich door God gedragen. Inmiddels is ze, weer getrouwd, dominee en probeert lokale groepen binnen de kerk te inspireren.
Toen Arno van der Knaap veertien jaar oud was, stal hij het bankpasje van zijn vader om zijn gokverslaving te betalen. Hij gebruikte drugs en werd de criminaliteit ingezogen, totdat hij niet meer verder kon met het ruige leven dat hij leefde en naar God begon te roepen. Sindsdien is zijn leven compleet anders geworden. Nu is hij voorganger in een snel groeiende kerk in Leiden.
Hoe vertel je het verhaal van Jezus aan kinderen en tieners? Dat is een vraag die Ingrid Plantinga al lang bezig houdt, waar ze over schijft en waar ze cursussen over geeft. Ze is afgestudeerd als theoloog en wil die kennis graag inzetten voor mensen in de praktijk van het geloven van alledag. Daarom is ze nu een boek aan het schrijven voor vrouwen, met de boodschap dat de lat niet altijd hoog hoeft te liggen. Andries Knevel in gesprek met Ingrid Plantinga.
De droom van Martin Koornstra is een herleving van de kerk in Nederland. Daarom preekt hij, maar om die reden heeft hij ook met anderen de beweging Royal Mission opgezet om toekomstige leiders te vormen. Het instituut bestond dit jaar tien jaar. Hij geniet een zekere bekendheid, omdat hij voorgaat in genezingsdiensten en dat roept natuurlijk allerlei vragen op. Hij noemt zichzelf met veel zelfspot een druk en enthousiast mannetje.
Shirma Rouse werd geboren op Curaçao, maar kwam naar Nederland voor haar studie scheikunde. Als zangeres stond ze ooit in de halve finale van The Voice. Via haar zingen wil ze iets van de liefde van God laten zien. Aretha Franklin is haar grote voorbeeld, maar als je vraagt wie haar geïnspireerd hebben, noemt ze haar beide oma's. Met de kerstdagen gaat ze weer een tour langs kerken maken, want kerst is het feest van Gods liefde en ook van verbinding tussen mensen.
Het kon misgaan met Peter de Bos toen hij op straat rondhing en begon te blowen, maar hij werd een gevierd basketballer. Daarna volgde een lange reis door het leven, in Spanje bij een sportcentrum en als vriend van bekende Nederlanders, totdat een voetballer hem over Jezus vertelde. Hij bezocht een kerk en is nu spreker, met name voor IJM. In het dagelijkse leven is hij klinisch specialist op het gebied van hartchirurgie. Andries Knevel praat met Peter de Bos.
Mira de Boer is schrijfster en spreekster en leidt met haar man een christelijke gemeente in Almere. Dat had ze nooit gedacht toen ze scheikunde ging studeren. Ze is opgegroeid in een christelijke bubbel en vindt dat niet altijd prettig. Daarom roep ze vrouwen op om uit hun bubbel te komen. En ze wil ze dat vrouwen veel meer hun gaven gaan gebruiken voor de samenleving en voor de kerk. Andries Knevel praat met Mira de Boer.
Don Ceder is gekozen tot een van de meest talentvolle, jonge advocaten van Europa. Dat zal hij nooit gedacht hebben toen hij opgroeide in Amsterdam Zuid-Oost. Hij zet zich met passie in voor mensen met schulden, omdat zij vaak in een armoedeval terechtkomen. Sinds kort is hij lid van de gemeenteraad van Amsterdam voor de ChristenUnie. In zijn vrije tijd is hij dj en hij houdt van breakdansen. Andries Knevel in gesprek met Don Ceder.
Desiree Schoneveld was op zoek naar nieuwe vrienden en kwam via een barbecue in een beginnende kerk terecht. En hoewel ze zelf niet wist of ze wel geloofde, werd ze steeds enthousiaster. Zo zelfs dat ze zich nu inzet voor het stichten van nieuwe gemeentes, vooral voor drukke, hippe millennials. Nu kan ze niet meer zonder God en het liefst zou ze in haar verdere leven helemaal voor God en zijn gemeente willen gaan.
Harriëtte Smit houdt van tieners en van jongeren. En ze houdt van Frankrijk en van God. Dat allemaal komt nu samen in het werk dat ze doet voor een kleine Franse kerk in Aix en Provence. Ze helpt daar het jeugdwerk te ondersteunen. Soms voelt ze zich eenzaam, maar ze weet dat ze geroepen is.
Toen Barbara Lamain 15 jaar oud was, zei ze tegen God dat ze in zijn Koninkrijk wilde werken. Maar het liep anders. Ze studeerde geschiedenis en werd hr-manager in een multinational. Maar het geloof bleef trekken. Ze ging toch theologie studeren en nu is ze dominee. Via een omweg heeft God haar thuisgebracht, zegt ze.
Pijn en lijden zijn een terugkerend thema in het leven van Paul Lieverse. Hij was jarenlang anesthesioloog, pijnarts, zegt hij zelf. Hij werkte vooral met kankerpatiënten om hun lijden te verlichten. Hij is geen voorstander van euthanasie, maar herkent de dilemma's rondom het levenseinde. Daarom ziet hij veel in palliatieve zorg. Vanuit rust en geborgenheid mensen troosten en bijstaan, soms met sedatie, is de weg die hij wil gaan.
Bob Venus voelt zich verwant met zoekers binnen en buiten de kerk. Vooral jongeren die afgehaakt zijn, hebben zijn liefde. Samen met hen wil hij ruimte maken om over God te blijven nadenken. Om hen te inspireren bedenkt hij allerlei creatieve kunstwerken, waaronder een rijdend biechthok. Maar daarin mag vooral de kerk de zonden belijden. Zelf heeft hij geen twijfel aan het bestaan van God, maar zoeken vindt hij belangrijker dan vinden.
Als student medicijnen was Guus Labooy atheïst. Het christelijke geloof vond hij maar niets. Toch begon er iets te knagen. Hij begon na te denken over de zin van het leven. Dat bracht hem bij het lezen van onder meer Kierkegaard. Maar het was een bovennatuurlijke ervaring waardoor hij op een avond beleefde: God bestaat! Hij maakte zijn studie af, specialiseerde zich in de psychiatrie, maar besloot toch om theologie te gaan studeren en nu is hij dominee. En iedere dag ervaart hij de vreugde van het geloof in Christus.
Zo ongeveer heel haar leven werkt Anita Delhaas in de internationale hulpverlening. De laatste jaren onder gevaarlijke omstandigheden in Libanon. Nu is ze sinds kort directeur van IJM, International Justice Mission, een organisatie die probeert om slaven te bevrijden. Ondanks alle ellende die ze heeft gezien is ze God niet kwijtgeraakt. Integendeel, God is voor haar alleen maar groter geworden. 'Ik doe mijn best', zegt ze, 'en God doet de rest.' Andries Knevel praat met haar.
Als drugsdealer verkocht Ferry Kotadiny drugs aan de Rollings Stones. Dat zal hij nu niet meer zo snel doen, want hij is evangelist geworden. Zelf was hij niet alleen dealer, maar ook grootgebruiker. Heeft zijn woede over het verraad van Nieuw-Guinea daarmee te maken? Hij was gewelddadig en zat in de gevangenis. Hij kickte cold turkey af en heeft nooit meer iets gebruikt, want Jezus heeft hem gered.
Als pubermeisje van 12 jaar oud, en op afstand van haar atheïstische ouders, koos Elsbeth Gruteke heel bewust om te geloven in God. En dat nota bene in Swaziland, dat overkomt niet iedereen. Heel bekend werd ze als een van de presentatoren van NPO Radio 1. Maar er knaagde iets en dus ging ze theologie studeren. En nu is ze dominee. Een blije dominee, zegt ze zelf. De afgelopen jaren was ze predikant van de Jeruzalemkerk in Amsterdam.
Vroeger werd Joke Buis stevig gepest, maar de stem van God heeft haar daar doorheen geholpen. Nog steeds hoort ze Zijn stem af en toe. Zo tastbaar dat ze de stap zette om eigen cd's uit te brengen, gesteund door de stem van God en de liefde voor haar opa. Nu zingt ze dus liederen van Johannes de Heer en in december kwam een kerst-cd uit. Sindsdien is ze een succesvolle en populaire zangeres.
Henk Helmantel wordt een fijnschilder genoemd, iemand zie zijn onderwerpen op realistische wijze weergeeft, en heeft een voorliefde voor stillevens en interieurs van middeleeuwse kerken en kloosters. Ooit was hij een onbekend en onbemind schilder, nu brengen zijn kenmerkende schilderijen heel veel geld op. Er zijn constant momenten dat hij God ervaart. Soms in een Bijbeltekst, soms in citaten van christelijke schrijvers en soms in de natuur of cultuur. Met zijn kunst wil hij de schoonheid van de schepping laten zien. En dat doet hij ook middels zijn eigen museum in het noorden van Groningen. Andries Knevel praat met de man die in 2008 werd uitgeroepen tot kunstenaar van het jaar.
Desiree Schoneveld was op zoek naar nieuwe vrienden en kwam via een barbecue in een beginnende kerk terecht. En hoewel ze zelf niet wist of ze wel geloofde, werd ze steeds enthousiaster. Zo zelfs, dat ze zich nu inzet voor het stichten van nieuwe gemeentes, vooral voor drukke, hippe millennials. Nu kan ze niet meer zonder God en het liefst zou ze in haar verdere leven helemaal voor God en zijn gemeente willen gaan.
SGP-kamerlid Chris Stoffer is geen carrièrejongen, integendeel. Haast ongemerkt kwam hij in de raad van Nunspeet en tot zijn eigen verbazing werd hij, terwijl hij op een onverkiesbare plaats stond, Kamerlid. Tot voor kort was hij directeur Netwerkmanagement bij Rijkswaterstaat. Nu gaat hij over het hele land. Zijn uitdaging is om er toch ook voor het gezin te zijn.
Harriëtte Smit houdt van tieners en van jongeren. En ze houdt van Frankrijk en van God. Dat allemaal komt nu samen in het werk dat ze doet voor een kleine Franse kerk in Aix en Provence. Ze helpt daar het jeugdwerk te ondersteunen. Soms voelt ze zich eenzaam, maar ze weet dat ze geroepen is.
Pijn en lijden zijn een terugkerend thema in het leven van Paul Lieverse. Hij was jarenlang anesthesioloog, 'pijnarts', zegt hij zelf. Hij werkte vooral met kankerpatiënten om hun lijden te verlichten. Hij is geen voorstander van euthanasie, maar herkent de dilemma's rondom het levenseinde. Daarom ziet hij veel in palliatieve zorg. Vanuit rust en geborgenheid mensen troosten en bijstaan, soms met sedatie, is de weg die hij wil gaan.
Maarten Vogelaar kwam als student vol idealen naar Amsterdam, want hij wilde graag met medestudenten het Evangelie delen. Maar hij merkte dat de mensen in de stad niet op zijn boodschap zaten te wachten. Toch zag hij dat vragen rond zin, lijden en liefde onder studenten leven. Daarom zocht hij naar andere wegen om zijn boodschap over te brengen. Zo startte hij De Kwekerij, en Amsterdam Deugt. En de kerk? Die moet erg veranderen om nog aansluiting te vinden bij de mens van de 21e eeuw.
Nahed Selim was moslima, moslimfeministe, feministe en nu is ze christen. Ze werd geboren in Egypte, maar woont al sinds 1979 in Nederland. Haar zoektocht naar een betere positie voor de vrouw dan in de islam bracht haar tot onderzoek van het christendom en geloof. Dat geloof heeft haar karakter ook veranderd, vindt ze. Ze is zachter geworden. Ooit publiceerde ze artikelen en boeken met een feministische inhoud, nu onderzoekt ze met vreugde de Bijbel. Ze maakt zich geen illusie over de vraag of de islam te hervormen is.
Zes keer heeft Martin Brand een hartstilstand gehad. De eerste hartstilstand kreeg hij een week voor zijn optreden op de EO-Jongerendag in juni 2012. Inmiddels draagt hij een inwendige defibrillator die hem al een paar keer het leven heeft gered. In zijn jeugd heeft hij het evangelie nauwelijks meegekregen, maar na een zoektocht en een diepe spirituele ervaring vond hij God. Of vond God hem, zoals hij zegt. Daarna werd hij een gedreven gospelzanger, spreker, theatermaker, liedschrijver en dirigent, die heel graag over Jezus sprak en zong. Maar zijn prille geloof van toen is wel veranderd en heeft een forse verdieping ondergaan.
Als jongetje van vier jaar oud speelde Henri Vesseur al monnikje. Maar toen hij zijn ouders ging vertellen dat hij voor de rest van zijn leven het klooster in wilde, waren ze niet blij. In het vorige klooster waar hij verbleef kreeg hij een burn-out, zodat hij niet meer kon bidden. De levensles die hij hieruit getrokken heeft, heeft hij meegenomen naar het huidige klooster waar hij inmiddels de abt is, de St. Willibrordus Abdij te Doetinchem. In tegenstelling tot de situatie bij veel andere kloosters groeit hier het aantal monniken. Henri Vesseur vertelt aan Andries Knevel zijn levensverhaal.
Eline de Boo groeide op in Zeeland, maar vindt de wijde wereld leuk. Zo woonde ze met haar gezin tien jaar als zendeling in Japan, waar ze de grote aardbeving meemaakte. Op dat moment dacht ze dat hun laatste uur geslagen had. Inmiddels is ze terug in Nederland en werkt ze voor stichting Present en voor de IZB, waar ze missionair schijfster is. Daarnaast houdt ze regelmatig de 'preek van de week' in het programma EOlive. Want dat is de rode draad in haar leven. Christus kennen, Hem bekend maken en laten zien wat het leven met Christus betekent voor het leven van iedere dag.
Als kind maakte Petra de Nooy een kerksluiting mee en dat maakte diepe indruk op haar. Toch besloot ze theologie te gaan studeren om mogelijk predikant te worden. Nu is ze missionair pionier in het Laakkwartier in Den Haag, een achterstandswijk bekend van de Hofstad-groep. In deze wijk wonen mensen uit 120 verschillende culturen, terwijl voor 90% van de bevolking Nederlands niet de eerste taal is. Waar haalt ze de moed en het geloof vandaan om juist hier het evangelie uit te dragen?
Ruben van der Kaap is de jongste gast ooit in het programma. Hij is geboren en getogen in Enschede, voelt zich een echte Tukker, maar heeft een grote droom: hij wil priester worden in de Syrisch-orthodoxe kerk. Hij is opgegroeid in de Nederlands Gereformeerde Kerk en bestudeerde als jonge jongen al de grote wereldreligies. Maar hij kwam toch weer bij het christendom uit. In de Syrisch-orthodoxe kerk wordt hij geraakt door de liturgie en door het feit dat deze kerk tot de oudsten ter wereld behoort. In deze kerk speelt kerkverlating nauwelijks een rol, omdat ook de jongeren bij de kerk blijven. Vanuit deze kerk ervaart hij ook een hartelijke verbondenheid met de christenen in het Midden-Oosten.
Sharon Kips won als 20-jarige de allereerste X Factor en dat maakte haar tot een nationale beroemdheid. Ze maakte haar ambitie als zangeres waar, maar een internationale doorbraak bleef uit. Vijf jaar geleden startte ze samen met haar man een kerk in Haarlem, Re Connect. Haar geloof is in al die jaren gegroeid. Ze heeft steeds meer oog gekregen voor de onvoorwaardelijke liefde van God, vertelt ze aan Andries Knevel.
Als drugsdealer verkocht hij drugs aan de Rollings Stones. Dat zal hij nu niet meer zo snel doen, want hij is evangelist geworden. Zelf was hij niet alleen dealer, maar ook een grote gebruiker. Heeft zijn woede over het verraad van Nieuw-Guinea daarmee te maken? Hij was gewelddadig en zat in de gevangenis. Hij kickte cold turkey af en heeft nooit meer iets gebruikt, want Jezus heeft hem gered.
Hij mist echte schoonheid in veel hedendaagse kerken. Die zoekt hij dan ook geregeld op in een katholieke kerk, om daar in de stilte God te aanbidden. Zijn liedjes gaan over gewone mensen in het perspectief van Gods grote verhaal. En hij zingt daarover graag in theaters. Hij is een gelovige jongen, maar dat geloof maakt wel een ontwikkeling door. Hij zegt: 'Hoe langer ik God ken, des te minder ik van Hem begrijp, maar hoe meer ik in Hem geloof'.
Ze verloor op jonge leeftijd haar beide ouders. Daar schreef ze een paar jaar geleden een boek over met als titel 'Niets aan de hand, toch?'. Ze heeft naar God geschreeuwd, maar is Hem niet kwijtgeraakt. Pasen is voor haar een heel belangrijk feest, omdat het zowel over het lijden gaat, als ook over het leven. We kunnen het zwaar hebben, zegt ze, maar we hebben hoop omdat de dood overwonnen is. Inmiddels is ze naast lerares verliesconsulent geworden. Laurina de Visser is gesprek met Andries Knevel.
Ze won als 20-jarige de allereerste X Factor en dat maakte haar tot een nationale beroemdheid. Ze maakte haar ambitie als zangeres waar, maar een internationale doorbraak bleef uit. Vijf jaar geleden startte ze samen met haar man een kerk in Haarlem, Re Connect. Haar geloof is in al die jaren gegroeid. Ze heeft steeds meer oog gekregen voor de onvoorwaardelijke liefde van God, vertelt ze aan Andries Knevel.
Het klinkt zwaar, vader zijn van drie gehandicapte kinderen, maar zo willen hij en zijn vrouw het niet noemen. Ze hebben drie prachtige kinderen, die ook een handicap hebben. Voor de oudste, Rieke, die aan psychoses lijdt, schreef hij onlangs een boekje met gedichten 'Opname van opzij'. Hij werkte in de Derde Wereld en ervoer het leed van dichtbij. Zijn geloof is ongebroken, maar God is wel meer een mysterie geworden. 'Een mooi mysterie', zo vertelt Marnix Niemeijer aan Andries Knevel.
Hij is een druk baasje. Hij organiseerde onlangs de actie 'Gastgezin voor een vluchteling', maar helpt ook tieners, zet zich in voor de wijk en trekt voor Compassion naar landen in de Derde Wereld. Vorig jaar kocht hij een schoolgebouw om daar met zijn gezin en mensen die woonruimte nodig hebben te gaan wonen. Het geloof motiveert hem tot op het bot en hij twijfelt helemaal nooit aan God.
Vroeger werd ze stevig gepest, maar de stem van God heeft haar daar doorheen geholpen. Nog steeds hoort ze Zijn stem af en toe. Zo tastbaar dat ze de stap zette om eigen cd's uit te brengen, gesteund door de stem van God en de liefde voor haar opa. Nu zingt ze dus liederen van Johannes de Heer en in december kwam een kerst-cd uit. Sindsdien is ze een succesvolle en populaire zangeres.
