

- Nederland.TVJongeren.TVNederland.TVSpelletjes.TV
- Amusement.TVKennis.TVNieuws.TVSporten.TV
- Beurs.TVKinderen.TVOndernemen.TVTalentenjacht.TV
- Cultuur.TVKook.TVOnrecht.TVVaartuig.TV
- Formule1.TVLachen.TVOranje.TVVerkiezing.TV
- Gamen.TVMensen.TVPolitiek.TVVoertuig.TV
- Geloof.TVMode.TVReis.TVVoetbal.TV
- Gezondheid.TVMuziek.TVSerie.TVWeer.TV
- Informatief.TVNatuur.TVSpeelfilm.TVWoon.TV
Met hart en ziel - Alle afleveringen
Dit programma heeft de afgelopen jaren laten zien wat er zich afspeelt binnen, buiten en aan de randen van de kerk. Vaak hartverwarmende en inspirerende verhalen van mensen uit de protestantse kerk die hun geloof handen en voeten geven. Jos van Oord laat daar een paar voorbeelden van zien. Zo is er een ontmoeting met geestelijk verzorger Gert Hoes in Hoorn. En Jos bezoekt de identieke tweeling Jani en Pleuni (83) in Poortugaal. De dames bereiden zich voor op een bijzondere gebeurtenis: de gereformeerde kerk en de hervormde gemeente gaan samen. Jani en Pleuni moeten afscheid nemen van hun kerk, maar zien de samenvoeging positief tegemoet.
Februari staat in het teken van de Maand van de Bijbel. Daarom staat deze uitzending volledig in het teken van dit wereldwijd meest verkochte 'heilige boek'. Presentator Jos van Oord verzamelt verhalen van mensen uit het hele land die zich door de Bijbel laten inspireren, van een levensgrote Jakobsladder in Bussum tot een thorarol in de sjoel van Elburg.
We hebben de afgelopen jaren hartverwarmende en inspirerende verhalen laten zien van mensen uit de Protestantse kerk die hun geloof handen en voeten geven. Maar we maakten ook hele mooie specials, waarin we bekende Nederlandse artiesten vroegen om een nieuwe uitvoering van aloude liederen te zingen. In deze speciale muzikale aflevering nemen we jullie mee langs een aantal van deze liederen. We mogen dan wel niet samen zingen, maar we kunnen wel iedereen op zijn of haar eigen plek laten meegenieten en zingen van Geloof, Hoop en Liefde.
Deze laatste compilatie-uitzending staat in het teken van liefde. Jos van Oord kijkt terug op zijn bezoek aan Inloophuis De Paraplu in Rotterdam, waar hij vrouwen ontmoet die kracht halen uit de liefde voor elkaar. Jos blikt terug op de ontmoeting met Wills Boogaard. Zijn vrouw Agnes is ernstig ziek en woont in haar laatste levensfase in Hospice Huizen. Wills vertelt met hoeveel liefde zijn vrouw daar verzorgd wordt en dat hij daardoor alle ruimte heeft bij zijn vrouw te kunnen zijn. Ook zien we in 'Op weg naar Pasen' dat je altijd weer op kunt krabbelen uit een dal, omdat geloven in God betekent dat je altijd geliefd bent.
Deze tweede compilatie-uitzending staat in het teken van hoop. Het voorbije jaar kreeg het woord hoop extra betekenis, omdat veel mensen hoop nodig hadden om overeind te blijven. Joanne Bijleveld blikt met ons terug op verhalen van mensen die troost en kracht haalden uit hoop. We zien in het Brabantse Engelen hoe het luiden van klokken een manier is om hoop te verspreiden in deze coronatijd, in het Labyrint in Almere zingen mensen op afstand om zo hoop te houden op beter en in Diepenheim klinkt hoopvol de viool van de in de Tweede Wereldoorlog vermoorde joodse Alex Polak. Joanne ziet hoe dat instrument de gemeenschap weer bij elkaar brengt.
Terugblik op reeds vertelde verhalen. Deze eerste uitzending staat in het teken van geloof. Jos van Oord neemt ons mee in verhalen over mensen die alles opgaven voor hun geloof, kracht haalden uit hun geloof of bleven geloven in beter. Zo zien we o.a. het Iraanse gezin dat vluchtte uit Iran, omdat het echtpaar in vrijheid wilde kunnen geloven. We blikken terug op de aflevering over het Coventrygebed, waarin predikant Ingrid de Zwart uitlegt hoe belangrijk het is te blijven geloven in vrede en we zien hoe diaken Tetske Haalboom betekenis geeft aan haar geloof door jaar in jaar uit maandelijks bloemen neer te leggen bij Detentiecentrum Zeist.
Nog geen jaar geleden stapte predikant Willem Roskam (32) vol goede moed in zijn rol als predikant van de Domkerk in Utrecht, maar zijn eerste jaar verliep anders dan hij dacht. De vooraf bedachte ontmoetingen met mensen uit de gemeente en de stad vielen in het water. Door het coronavirus moest de Domkerk zelfs een tijd op slot. 'Wat mij is opgevallen, door deze tijd, dat is hoe sterk de kerk draait om ontmoetingen en creëren van gemeenschap tussen mensen. Dat neem je vaak voor lief op het moment dat het kan.' We zien hoe Willem, samen met zijn dochtertje, een bijdrage levert aan die gemeenschap.
28 kistjes staan onder een enorme kerstboom in de Grote of St.-Bavokerk te wachten tot ze geopend worden. Samen vormen ze een adventskalender die is samengesteld door de inwoners van Haarlem. De Protestantste Gemeente Haarlem nam samen met de oecumenische werkgroep 'De Grote Kerk door De Week' het initiatief voor deze kalender. Zij vroegen verschillende groepen uit de samenleving een kistje te vullen met hoop. Op deze manier is de kerk niet alleen degene die hoop brengt, maar verbindt het de stad met haar inwoners die in deze donkere tijd op zoek zijn naar hoop. Jos van Oord spreekt burgemeester Jos Wienen, die het eerste kistje mocht openen.
Na de Tweede Wereldoorlog kwam bij de verwoeste kathedraal in het Engelse Coventry een groep gelovigen bijeen. Zij besloten zich in te zetten voor vrede en verzoening. Inmiddels vindt elke vrijdag op zo'n tweehonderd plekken wereldwijd rond twaalf uur 's middags een Coventrygebed, een gebed voor vrede en verzoening, plaats. Jos van Oord neemt deel aan het Coventrygebed in de protestantse Lebuïnuskerk in Deventer. Daar ontmoet hij predikant Ingrid de Zwart. Zij benadrukt dat ook wordt stilgestaan bij het heden. 'Het gebed zorgt ervoor dat we wereldwijd verbondenheid voelen en dat is belangrijk, want er zijn nog veel kloven tussen mensen.'
Hij heeft een klein dorpje onder zijn hoede, zegt geestelijk verzorger Stefan Dijkhuizen over zijn werk bij de Onderzeedienst. 'Het is een bijzondere wereld. Je zit zo dicht op elkaar dat je weinig tot niets voor elkaar kunt verbergen. Je moet dus praten over wat je dwars zit.' Hoe belangrijk het werk van Stefan is, ontdekt Joanne Bijleveld als ze in een van de onderzeeërs het gesprek met de matrozen van de Onderzeedienst aangaat.
Een witte telefooncel staat aan het water, in het dorpje Vreeland. Zo nu en dan gaat er iemand de telefooncel binnen om daar nog één keer iets te zeggen tegen een overleden dierbare. In twee speciale uitzendingen leven we toe naar Eeuwigheidszondag, de dag waarop in veel kerken overledenen worden herdacht en verhalen worden verteld over dierbaren die ons zijn ontvallen. We horen het verhaal van Georgine, die haar man afgelopen september verloor door een hersenbloeding. Doordat hij in coma lag, heeft ze geen afscheid kunnen nemen en dat doet nog steeds pijn.
Een witte telefooncel staat aan het water, in het dorpje Vreeland. Zo nu en dan gaat er iemand de telefooncel binnen om daar nog één keer iets te zeggen tegen een overleden dierbare. In twee speciale uitzendingen leven we toe naar Eeuwigheidszondag, de dag waarop in veel kerken overledenen worden herdacht en verhalen worden verteld over dierbaren die ons zijn ontvallen. Zo horen we het verhaal van Sylvia Kuperus, wier moeder Nel op 90-jarige leeftijd tijdens de strenge lockdown van de eerste coronagolf overleed. Sylvia heeft haar moeder al een maand niet kunnen zien als ze hoort dat ze overleden is. Het niet afscheid kunnen nemen valt haar en haar vader zwaar. Maar het afscheid in de kerk waar Nel al jaren betrokken is, is zeer intiem en biedt troost, ondanks het feit dat er maar weinig mensen aanwezig kunnen zijn. Juist door de kleine setting hebben ze het wellicht intenser kunnen beleven. De dienst werd geleid door ds. Job de Bruijn, die zelf liederen van troost heeft gecomponeerd in deze tijd van corona. In deze uitzending horen we het lied 'God zal met je meegaan', uitgevoerd door een klein koortje in de kerk van Vreeland.
'Samen leven doe je niet alleen', zegt de Protestantse Kerk Nederland. Omdat ze geloven in delen, dichtbij en ver weg, ondersteunen ze verschillende bijzondere projecten in Nederland. Joanne Bijleveld gaat op bezoek bij twee van deze projecten. Eén daarvan is StekUp een project dat onlangs nog de 'Jongerenprijs Kerk en Wereld' won. Deze sociale coöperatie in Nieuwegein ondersteunt migranten om ondernemer te worden. Zo mag Sameer gebruik maken van een professionele keuken in de kringloopwinkel van StekUp en is hij daar druk bezig zijn eigen bedrijf op te starten.
'Ik wil dat iedereen zich gezien voelt. God houdt van mij en ik wil andere mensen laten weten dat God ook van hen houdt, dat iedereen belangrijk is', zegt Greet Kloosterman. Een paar keer per maand trekt een rode tractor, een 'babbelwagen', gevolgd door een 'knabbelwagen' door de straten van Zwolle. Presentator Jos van Oord neemt een kijkje bij vrijwilligers Kees en Greet Kloosterman van de Protestantse Sionskerk Berkum en Zwolle-Noord, die zich inzetten voor bewoners aan de Dollard in Zwolle. Met een pannenkoek en een luisterend oor hopen ze buurtbewoners in lastige situaties verder te helpen. 'Kinderen stormen altijd op onze pannenkoeken af en dat maakt dat hun ouders daarna ook komen. Zo bereiken we de buurt.'
'Hier kunnen kinderen zichzelf zijn, ze mogen gewoon kletsen als ze willen of een beetje heen en weer lopen.' Het zijn de woorden van predikant Marloes van Doorne van de Protestantse Maranatha Kerk in 't Harde. Zo'n vijf jaar geleden ontstond het idee voor een Mini-Kerk, een zondagmiddagdienst voor kinderen tot zes jaar. Predikant Marloes neemt samen met teddybeer Dominee Mini de kinderen op speelse wijze mee in het verhaal van De Ark van Noach. Trouwe Mini-kerkgangers Michail en Alise zien de Mini-diensten als een aanvulling op hun geloofsopvoeding. Hun dochtertje Sophie kan haast niet wachten en vraagt heel de zondag: 'Gaan we nu naar Dominee Mini?'
'Ik loop niet de hele dag met een bijbel onder mijn arm door het ziekenhuis, maar ik probeer tijdens korte ontmoetingen met patiënten te ontdekken wat de bron is van waaruit ze leven. Samen zoeken we van daaruit naar een manier om met de situatie om te gaan', vertelt Gert Toes. Hij is geestelijk verzorger in het Dijklander Ziekenhuis in Hoorn. Samen met zijn collega's speelt hij een bijzondere rol in de levens van de patiënten die in dit ziekenhuis verblijven. Siem Knol is na meer dan drie jaar nog steeds onder de indruk van de aandacht en zorg die hij van Gert kreeg tijdens een moeilijke periode in zijn leven.
'Zoals een bloem zich naar het licht toedraait, draai ik me in de richting van het licht van God'. Een zin uit een kerklied die oud-predikant Pieter ter Veen als symbool van zijn nieuwe kerk ziet. Voorheen timmerde Pieter ter Veen in de wijk Almere Poort in Almere aan de weg met zijn kerk op wielen, een omgebouwde SRV-wagen die als kerk fungeert. Toen hij tien jaar geleden met zijn vrouw in Almere Poort kwam wonen, was er namelijk geen kerk te bekennen. Nu timmert hij in dezelfde wijk met behulp van vrijwilligers aan zijn tiny church, een klein kerkgebouw dat straks met de zon mee kan draaien, het licht van God tegemoet. Zo hoopt hij de bewoners van Almere Poort ook in de koude winterdagen te kunnen helpen met hun vraag naar de zin van het bestaan.
Voor Faïda en Eshran en hun twee kinderen uit Iran is het een feestelijke dag. Anderhalf jaar geleden ontvluchtten ze Iran omdat ze daar niet vrijuit konden geloven. Nu laten ze zich in de Protestantse Gemeente Roermond dopen. Moesten ze in Iran op hun woorden letten, hier hoeft dat niet en dat maakt dat ze niet uitgepraat raken over hun geloof. Dat ze dat tegenwoordig bijna vlekkeloos in het Nederlands kunnen, komt door Luit Wever. Hij geeft ze Nederlandse les en vindt het prachtig om te zien wat die geloofsvrijheid met hen doet.
De kerk statig en saai? Dat beeld moet van tafel, vindt de 23-jarige vlogger Jesse Buitenhuis uit Nijkerk. We zien hoe hij dat met zijn vlogs, filmpjes uit zijn dagelijks leven, voor elkaar probeert te boksen. Jesse, ook wel 'Hét gezicht van de kerk' genoemd, vlogt voor de Gereformeerde Kruiskerk om jongeren te enthousiasmeren voor de kerk. Naast vlogs over wat zich in zijn kerk afspeelt, snijdt Jesse ook het onderwerp geloof in algemene zin aan. Hij hoopt daarmee zijn volgers te inspireren. Zo groot als vlogger Enzo Knol hoeft hij niet te worden, maar een andere ambitie voor de toekomst heeft hij wèl.
Na een lange tijd van online samenkomen gaat een deel van de kerken in Nederland weer open. Helaas is nog lang niet iedereen op zondag welkom in de kerkgebouwen. En, het grootste gemis voor veel mensen, er mag niet gezongen worden. De Hervormde Gemeente in Barneveld heeft hier een creatieve oplossing voor gevonden. Midden in een weiland komen elke zondag honderden mensen bij elkaar om samen kerk te zijn en samen te zingen. Jos van Oord neemt een kijkje en ontmoet hier Ans Vos, één van de vele enthousiaste vrijwilligers die zich met hart en ziel inzetten voor deze nieuwe manier van kerk-zijn.
Bouw de kerk in Syrië weer op. Met dit motto houden protestantse kerken in september inzamelingsacties door heel Nederland. Met hart en ziel doet uitgebreid verslag van de ontwikkelingen in Nederland én Syrië. Maar hoe gaat het nu eigenlijk met de christelijke gemeenschap in het door oorlog verscheurde land?
Bouw de kerk in Syrië weer op. Met dit motto houden protestantse kerken in september inzamelingsacties door heel Nederland. Met hart en ziel doet uitgebreid verslag van de ontwikkelingen in Nederland én Syrië. Hoe gaat het nu eigenlijk met de christelijke gemeenschap in het door oorlog verscheurde land?
Een meditatie door dominee Marleen Blootens uit Rotterdam over het verhaal van de Ethiopische kamerling (Handelingen 8 uit de Bijbel). Thema: Heb jij je ooit een vreemdeling gevoeld? Marleen: 'Het pijnlijke van dit verhaal is dat de kamerling naar Jeruzalem komt om te bidden, maar dat hij de tempel niet in mag. Maar voor God is het geen probleem als je niet aan de norm van de groep voldoet. God heeft al gevonden wie Hem zoeken. Onze normen zijn geen muren voor de Geest van Christus. Die Geest fluistert ons in dat we welkom zijn bij God. Die Geest draagt ons naar huis.'
Meditatie door dominee Rolinka Klein Kranenburg uit Amersfoort over het verhaal van Saulus, die Paulus wordt (Handelingen 9 uit de Bijbel). Rolinka: 'Het gaat wat mij betreft hier over iemand (Paulus) die obsessief in zijn eigen overtuiging gelooft. Uit angst dat het wellicht weleens niet waar zou zijn. En sterker nog, uit angst dat er wellicht een ándere weg, waarheid zo je wilt, is. Zo ziende blind als hij begint, zo blind wordt hij, wanneer een stem van een andere orde tot hem doordringt en hem raakt op de plek waar de obsessie en de angst samenvallen.'
Een meditatie door dominee René de Reuver, scriba van de Protestantse Kerk in Nederland, over het verhaal van Ananias en Safira (Handelingen 5, 1-11). We horen het verhaal van Ananias en Saffira, een echtpaar dat lid was van de eerste christelijke kerk in Jeruzalem. Zij lijken heel vroom, maar leven een dubbelleven. Een dubbelleven is dodelijk. Oprechtheid is bevrijdend. Ter afsluiting van de uitzending zingt Anneke van Giersbergen het nummer 'Straks bijeen', speciaal geschreven voor het terugkomen in de kerk na de onzekere tijd van corona (oorspronkelijk een Engels nummer, vertaald door Gert Landman).
Een meditatie door dominee René de Reuver, scriba van de Protestantse Kerk in Nederland over het verhaal van Lydia, de eerste Europese christen (Handelingen 16, 14-15). Ter afsluiting van de uitzending zingt Yosina Roemajauw het nummer 'Op U alleen, mijn licht, mijn kracht' uit het Liedboek voor de Kerken.
Een meditatie door dominee Rolinka Klein Kranenburg uit Amersfoort over het verhaal van de ontmoeting van Paulus met de filosoof op het plein in Korinthe (Handelingen 17, 17-29). Ter afsluiting van de uitzending zingt Karin Bloemen het nummer 'Zoek de wegen van de wijsheid' uit het Liedboek voor de Kerken.
Een meditatie door dominee Marleen Blootens uit Rotterdam-Overschie over het verhaal van de vriendschap tussen Paulus en Barnabas uit Handelingen 15. Als mensen in de kerk verschillende wegen gaan, kan dat grote conflicten opleveren. De moeder van Tim besloot haar zoon de ruimte te geven om zijn eigen weg te kiezen. Maar wat nou als dat een andere weg blijkt te zijn dan die van haarzelf? Wat blijft er van je gedeelde passie als je ieder een eigen weg gaat? Ter afsluiting van de uitzending zingt Elske DeWall het nummer 'Wij zagen hoe het spoor van God' uit het Liedboek van de kerken.
Een meditatie door dominee Rolinka Klein Kranenburg uit Amersfoort over het verhaal van de ontmoeting tussen Paulus en Ananias (Handelingen 9: 10-18).
Een meditatie door scriba van de Protestantse Kerk, René de Reuver, over Timoteüs, een jongeman, geboren in de eerste eeuw van onze jaartelling in Lystre, een klein plaatsje in het huidige Turkije. Hij wordt gescout door Paulus, die hem meeneemt op zijn zendingsreizen door Turkije en Griekenand. Zo wordt Timoteüs Paulus' steun en toeverlaat. Prachtig, gezien en gewaardeerd worden, maar welke ruimte kreeg Timoteüs om te zijn wie hij was? Leona Philippo zingt aan het eind van de uitzending 'Voor ieder van ons een plaats aan de tafel', een lied uit het Liedboek 2013.
