

- Nederland.TVJongeren.TVNederland.TVSpelletjes.TV
- Amusement.TVKennis.TVNieuws.TVSporten.TV
- Beurs.TVKinderen.TVOndernemen.TVTalentenjacht.TV
- Cultuur.TVKook.TVOnrecht.TVVaartuig.TV
- Formule1.TVLachen.TVOranje.TVVerkiezing.TV
- Gamen.TVMensen.TVPolitiek.TVVoertuig.TV
- Geloof.TVMode.TVReis.TVVoetbal.TV
- Gezondheid.TVMuziek.TVSerie.TVWeer.TV
- Informatief.TVNatuur.TVSpeelfilm.TVWoon.TV
Met hart en ziel - Alle afleveringen
Februari staat in het teken van de Maand van de Bijbel. Daarom staat deze uitzending volledig in het teken van dit wereldwijd meest verkochte 'heilige boek'. Presentator Jos van Oord verzamelt verhalen van mensen uit het hele land die zich door de Bijbel laten inspireren, van een levensgrote Jakobsladder in Bussum tot een thorarol in de sjoel van Elburg.
We hebben de afgelopen jaren hartverwarmende en inspirerende verhalen laten zien van mensen uit de Protestantse kerk die hun geloof handen en voeten geven. Maar we maakten ook hele mooie specials, waarin we bekende Nederlandse artiesten vroegen om een nieuwe uitvoering van aloude liederen te zingen. In deze speciale muzikale aflevering nemen we jullie mee langs een aantal van deze liederen. We mogen dan wel niet samen zingen, maar we kunnen wel iedereen op zijn of haar eigen plek laten meegenieten en zingen van Geloof, Hoop en Liefde.
Terugblik op reeds vertelde verhalen. Deze eerste uitzending staat in het teken van geloof. Jos van Oord neemt ons mee in verhalen over mensen die alles opgaven voor hun geloof, kracht haalden uit hun geloof of bleven geloven in beter. Zo zien we o.a. het Iraanse gezin dat vluchtte uit Iran, omdat het echtpaar in vrijheid wilde kunnen geloven. We blikken terug op de aflevering over het Coventrygebed, waarin predikant Ingrid de Zwart uitlegt hoe belangrijk het is te blijven geloven in vrede en we zien hoe diaken Tetske Haalboom betekenis geeft aan haar geloof door jaar in jaar uit maandelijks bloemen neer te leggen bij Detentiecentrum Zeist.
Nog geen jaar geleden stapte predikant Willem Roskam (32) vol goede moed in zijn rol als predikant van de Domkerk in Utrecht, maar zijn eerste jaar verliep anders dan hij dacht. De vooraf bedachte ontmoetingen met mensen uit de gemeente en de stad vielen in het water. Door het coronavirus moest de Domkerk zelfs een tijd op slot. 'Wat mij is opgevallen, door deze tijd, dat is hoe sterk de kerk draait om ontmoetingen en creëren van gemeenschap tussen mensen. Dat neem je vaak voor lief op het moment dat het kan.' We zien hoe Willem, samen met zijn dochtertje, een bijdrage levert aan die gemeenschap.
28 kistjes staan onder een enorme kerstboom in de Grote of St.-Bavokerk te wachten tot ze geopend worden. Samen vormen ze een adventskalender die is samengesteld door de inwoners van Haarlem. De Protestantste Gemeente Haarlem nam samen met de oecumenische werkgroep 'De Grote Kerk door De Week' het initiatief voor deze kalender. Zij vroegen verschillende groepen uit de samenleving een kistje te vullen met hoop. Op deze manier is de kerk niet alleen degene die hoop brengt, maar verbindt het de stad met haar inwoners die in deze donkere tijd op zoek zijn naar hoop. Jos van Oord spreekt burgemeester Jos Wienen, die het eerste kistje mocht openen.
Na de Tweede Wereldoorlog kwam bij de verwoeste kathedraal in het Engelse Coventry een groep gelovigen bijeen. Zij besloten zich in te zetten voor vrede en verzoening. Inmiddels vindt elke vrijdag op zo'n tweehonderd plekken wereldwijd rond twaalf uur 's middags een Coventrygebed, een gebed voor vrede en verzoening, plaats. Jos van Oord neemt deel aan het Coventrygebed in de protestantse Lebuïnuskerk in Deventer. Daar ontmoet hij predikant Ingrid de Zwart. Zij benadrukt dat ook wordt stilgestaan bij het heden. 'Het gebed zorgt ervoor dat we wereldwijd verbondenheid voelen en dat is belangrijk, want er zijn nog veel kloven tussen mensen.'
Hij heeft een klein dorpje onder zijn hoede, zegt geestelijk verzorger Stefan Dijkhuizen over zijn werk bij de Onderzeedienst. 'Het is een bijzondere wereld. Je zit zo dicht op elkaar dat je weinig tot niets voor elkaar kunt verbergen. Je moet dus praten over wat je dwars zit.' Hoe belangrijk het werk van Stefan is, ontdekt Joanne Bijleveld als ze in een van de onderzeeërs het gesprek met de matrozen van de Onderzeedienst aangaat.
Een witte telefooncel staat aan het water, in het dorpje Vreeland. Zo nu en dan gaat er iemand de telefooncel binnen om daar nog één keer iets te zeggen tegen een overleden dierbare. In twee speciale uitzendingen leven we toe naar Eeuwigheidszondag, de dag waarop in veel kerken overledenen worden herdacht en verhalen worden verteld over dierbaren die ons zijn ontvallen. Zo horen we het verhaal van Sylvia Kuperus, wier moeder Nel op 90-jarige leeftijd tijdens de strenge lockdown van de eerste coronagolf overleed. Sylvia heeft haar moeder al een maand niet kunnen zien als ze hoort dat ze overleden is. Het niet afscheid kunnen nemen valt haar en haar vader zwaar. Maar het afscheid in de kerk waar Nel al jaren betrokken is, is zeer intiem en biedt troost, ondanks het feit dat er maar weinig mensen aanwezig kunnen zijn. Juist door de kleine setting hebben ze het wellicht intenser kunnen beleven. De dienst werd geleid door ds. Job de Bruijn, die zelf liederen van troost heeft gecomponeerd in deze tijd van corona. In deze uitzending horen we het lied 'God zal met je meegaan', uitgevoerd door een klein koortje in de kerk van Vreeland.
'Ik loop niet de hele dag met een bijbel onder mijn arm door het ziekenhuis, maar ik probeer tijdens korte ontmoetingen met patiënten te ontdekken wat de bron is van waaruit ze leven. Samen zoeken we van daaruit naar een manier om met de situatie om te gaan', vertelt Gert Toes. Hij is geestelijk verzorger in het Dijklander Ziekenhuis in Hoorn. Samen met zijn collega's speelt hij een bijzondere rol in de levens van de patiënten die in dit ziekenhuis verblijven. Siem Knol is na meer dan drie jaar nog steeds onder de indruk van de aandacht en zorg die hij van Gert kreeg tijdens een moeilijke periode in zijn leven.
'Zoals een bloem zich naar het licht toedraait, draai ik me in de richting van het licht van God'. Een zin uit een kerklied die oud-predikant Pieter ter Veen als symbool van zijn nieuwe kerk ziet. Voorheen timmerde Pieter ter Veen in de wijk Almere Poort in Almere aan de weg met zijn kerk op wielen, een omgebouwde SRV-wagen die als kerk fungeert. Toen hij tien jaar geleden met zijn vrouw in Almere Poort kwam wonen, was er namelijk geen kerk te bekennen. Nu timmert hij in dezelfde wijk met behulp van vrijwilligers aan zijn tiny church, een klein kerkgebouw dat straks met de zon mee kan draaien, het licht van God tegemoet. Zo hoopt hij de bewoners van Almere Poort ook in de koude winterdagen te kunnen helpen met hun vraag naar de zin van het bestaan.
Voor Faïda en Eshran en hun twee kinderen uit Iran is het een feestelijke dag. Anderhalf jaar geleden ontvluchtten ze Iran omdat ze daar niet vrijuit konden geloven. Nu laten ze zich in de Protestantse Gemeente Roermond dopen. Moesten ze in Iran op hun woorden letten, hier hoeft dat niet en dat maakt dat ze niet uitgepraat raken over hun geloof. Dat ze dat tegenwoordig bijna vlekkeloos in het Nederlands kunnen, komt door Luit Wever. Hij geeft ze Nederlandse les en vindt het prachtig om te zien wat die geloofsvrijheid met hen doet.
De kerk statig en saai? Dat beeld moet van tafel, vindt de 23-jarige vlogger Jesse Buitenhuis uit Nijkerk. We zien hoe hij dat met zijn vlogs, filmpjes uit zijn dagelijks leven, voor elkaar probeert te boksen. Jesse, ook wel 'Hét gezicht van de kerk' genoemd, vlogt voor de Gereformeerde Kruiskerk om jongeren te enthousiasmeren voor de kerk. Naast vlogs over wat zich in zijn kerk afspeelt, snijdt Jesse ook het onderwerp geloof in algemene zin aan. Hij hoopt daarmee zijn volgers te inspireren. Zo groot als vlogger Enzo Knol hoeft hij niet te worden, maar een andere ambitie voor de toekomst heeft hij wèl.
Bouw de kerk in Syrië weer op. Met dit motto houden protestantse kerken in september inzamelingsacties door heel Nederland. Met hart en ziel doet uitgebreid verslag van de ontwikkelingen in Nederland én Syrië. Maar hoe gaat het nu eigenlijk met de christelijke gemeenschap in het door oorlog verscheurde land?
Bouw de kerk in Syrië weer op. Met dit motto houden protestantse kerken in september inzamelingsacties door heel Nederland. Met hart en ziel doet uitgebreid verslag van de ontwikkelingen in Nederland én Syrië. Hoe gaat het nu eigenlijk met de christelijke gemeenschap in het door oorlog verscheurde land?
Een meditatie door dominee Marleen Blootens uit Rotterdam over het verhaal van de Ethiopische kamerling (Handelingen 8 uit de Bijbel). Thema: Heb jij je ooit een vreemdeling gevoeld? Marleen: 'Het pijnlijke van dit verhaal is dat de kamerling naar Jeruzalem komt om te bidden, maar dat hij de tempel niet in mag. Maar voor God is het geen probleem als je niet aan de norm van de groep voldoet. God heeft al gevonden wie Hem zoeken. Onze normen zijn geen muren voor de Geest van Christus. Die Geest fluistert ons in dat we welkom zijn bij God. Die Geest draagt ons naar huis.'
Meditatie door dominee Rolinka Klein Kranenburg uit Amersfoort over het verhaal van Saulus, die Paulus wordt (Handelingen 9 uit de Bijbel). Rolinka: 'Het gaat wat mij betreft hier over iemand (Paulus) die obsessief in zijn eigen overtuiging gelooft. Uit angst dat het wellicht weleens niet waar zou zijn. En sterker nog, uit angst dat er wellicht een ándere weg, waarheid zo je wilt, is. Zo ziende blind als hij begint, zo blind wordt hij, wanneer een stem van een andere orde tot hem doordringt en hem raakt op de plek waar de obsessie en de angst samenvallen.'
Een meditatie door dominee René de Reuver, scriba van de Protestantse Kerk in Nederland, over het verhaal van Ananias en Safira (Handelingen 5, 1-11). We horen het verhaal van Ananias en Saffira, een echtpaar dat lid was van de eerste christelijke kerk in Jeruzalem. Zij lijken heel vroom, maar leven een dubbelleven. Een dubbelleven is dodelijk. Oprechtheid is bevrijdend. Ter afsluiting van de uitzending zingt Anneke van Giersbergen het nummer 'Straks bijeen', speciaal geschreven voor het terugkomen in de kerk na de onzekere tijd van corona (oorspronkelijk een Engels nummer, vertaald door Gert Landman).
Een meditatie door dominee René de Reuver, scriba van de Protestantse Kerk in Nederland over het verhaal van Lydia, de eerste Europese christen (Handelingen 16, 14-15). Ter afsluiting van de uitzending zingt Yosina Roemajauw het nummer 'Op U alleen, mijn licht, mijn kracht' uit het Liedboek voor de Kerken.
Een meditatie door dominee Rolinka Klein Kranenburg uit Amersfoort over het verhaal van de ontmoeting van Paulus met de filosoof op het plein in Korinthe (Handelingen 17, 17-29). Ter afsluiting van de uitzending zingt Karin Bloemen het nummer 'Zoek de wegen van de wijsheid' uit het Liedboek voor de Kerken.
Een meditatie door dominee Rolinka Klein Kranenburg uit Amersfoort over het verhaal van de ontmoeting tussen Paulus en Ananias (Handelingen 9: 10-18).
Een meditatie door scriba van de Protestantse Kerk, René de Reuver, over Timoteüs, een jongeman, geboren in de eerste eeuw van onze jaartelling in Lystre, een klein plaatsje in het huidige Turkije. Hij wordt gescout door Paulus, die hem meeneemt op zijn zendingsreizen door Turkije en Griekenand. Zo wordt Timoteüs Paulus' steun en toeverlaat. Prachtig, gezien en gewaardeerd worden, maar welke ruimte kreeg Timoteüs om te zijn wie hij was? Leona Philippo zingt aan het eind van de uitzending 'Voor ieder van ons een plaats aan de tafel', een lied uit het Liedboek 2013.
Een meditatie door dominee Marleen Blootens uit Rotterdam over het verhaal van de Ethiopische kamerling (Handelingen 8 uit de Bijbel). Thema: Heb jij je ooit een vreemdeling gevoeld? Marleen: 'Het pijnlijke van dit verhaal is dat de kamerling naar Jeruzalem komt om te bidden, maar dat hij de tempel niet in mag. Maar voor God is het geen probleem als je niet aan de norm van de groep voldoet. God heeft al gevonden wie Hem zoeken. Onze normen zijn geen muren voor de Geest van Christus. Die Geest fluistert ons in dat we welkom zijn bij God. Die Geest draagt ons naar huis.'
Een meditatie door dominee Rolinka Klein Kranenburg uit Amersfoort over het verhaal van Saulus, die Paulus wordt (Handelingen 9 uit de Bijbel). Rolinka: 'Het gaat wat mij betreft hier over iemand (Paulus) die obsessief in zijn eigen overtuiging gelooft. Uit angst dat het wellicht wel eens niet waar zou zijn. En sterker nog, uit angst dat er wellicht een ándere weg, waarheid zo je wilt, is. Zo ziende blind als hij begint, zo blind wordt hij, wanneer een stem van een andere orde tot hem doordringt en hem raakt op de plek waar de obsessie en de angst samenvallen.'
Wachten: het is een opgave. In de lange rij voor de kassa, wachten op versoepeling van de coronamaatregelen, asielzoekers op de behandeling van hun zaak. Wachten vraagt om taai geduld, volharding. Hoe houd je het vol, zonder op te geven? In de Bijbel wordt ook veel gewacht. Dat wachten is nooit passief. Heeft altijd iets van verlangen, van uitzien naar. Zoals een zwangere vrouw uitziet naar de geboorte van haar kind. Ds. René de Reuver preekt over Wachten en Verwachting. Waar wachten mensen in Nederland op, we zien het in een reportage en we horen het lied Longing for light, we wait in darkness, een lied uit het Liedboek, gezongen door Petra Berger.
Het is een vreemde tijd, vol onzekerheid, zorg en verdriet. Maar er gebeuren ook mooie dingen: mensen kijken meer naar elkaar om, ook vanuit de kerken. Zoals Cruijff zei: 'Elk nadeel heb z'n voordeel.' Er gebeuren juist nu ook mooie dingen waar we dankbaar voor zijn. Waar word jij blij van? Welke zegeningen tel jij, juist in deze tijd? Daarover gaat deze week de meditatie van ds. René de Reuver, scriba van de Protestantse Kerk. Daarnaast zien we verhalen over dankbaarheid vanuit het land.
We leven in vrijheid. Al 75 jaar! Afgelopen dinsdag, 5 mei, hebben we dat gevierd. We hadden ons deze Bevrijdingsdag wel wat anders voorgesteld: met massale en uitbundige bevrijdingsfeesten, festivals en concerten. Dat was niet mogelijk. We moesten 4 en 5 mei thuis vieren. Misschien wel alleen. Dat doet ons meer dan ooit beseffen hoe kostbaar en kwetsbaar vrijheid is.
Angst: wie kent het niet? Het leven is kwetsbaar. We zijn broze mensen. We beseffen dat in deze tijd meer dan ooit. Het virus kan ons allemaal treffen, het maakt geen onderscheid. Dominee René de Reuver spreekt een meditatie uit over Waar laat je je angst? En hoe vat je moed? Daarnaast zien we verhalen uit het land van geestelijk verzorgers, van mensen die corona hebben gehad en van bewoners van een verzorgingshuis. De aflevering wordt afgesloten met het zingen van een lied. Deze keer zangeres Berget Lewis met Nobody knows the trouble I've seen uit het Liedboek.
Waar zouden we zijn zonder licht? Stel je voor dat de hele wereld donker was, dat je geen hand voor ogen kon zien. Geen licht op straat, in de huizen: dreigend, angstig! Zonder licht geen leven. Wat kan één klein lichtje een groot verschil maken. Dominee René de Reuver spreekt een meditatie uit over Licht ontvangen en licht doorgeven, dat is van levensbelang! Hoe kan jij een licht voor anderen zijn, in je straat, buurt? Daarnaast zien we verhalen uit het land over hoe mensen iets betekenen voor anderen. Door bloemenbollen te brengen aan zorgpersoneel, door een maaltijd te maken voor je buurtbewoners of door kaarslicht door te geven. De aflevering wordt afgesloten met het zingen van een lied. Zangeres Leoni Jansen zingt Licht dat ons aanstoot in de morgen, geschreven door Huub Oosterhuis.
Als langzaamaan alles dichtgaat, de scholen, winkels bedrijven en kerken, dan blijft het labyrint van de protestantse pioniersplek De Schone Poort in Almere open. Je kunt er op anderhalve meter afstand van elkaar wandelen en mediteren. Er liggen teksten klaar om over na te denken en er staat een bus waar mensen hun gebeden in kunnen stoppen. We ontmoeten Pieter ter Veen, een gepensioneerde dominee die in de nieuwbouwwijk Almere Poort de pioniersplek is gestart. Hij is samen met een kleine groep mensen in het labyrint aanwezig om te bidden en te zingen. Op deze manier willen ze hoop bieden aan de mensen die dat in deze moeilijke periode nodig hebben.
Predikant Otto Grevink van de Opstandingskerk in Tilburg is er beduusd van. Zijn initiatief om een speciale online coronaviering te organiseren levert een stortvloed aan reacties en media-aandacht op. Vanwege het coronavirus worden kerkdiensten massaal afgelast. Met hart en ziel is bij de voorbereidingen en de viering aanwezig. Hoe kwam Grevink op dit idee? Hoe gaat hij als predikant om met de maatregelen die zijn genomen? Ook spreken we andere mensen die aan deze viering meewerken.
In een tijd waarin steeds meer mensen een burn-out krijgen, gaan we vaker op zoek naar rust en bezinning. Tjitske Volkerink, pionier vanuit de Protestantse Kerk, startte vijf jaar geleden met het Christelijk Spiritueel Centrum in Hilversum. Tjitske: 'We vinden het heel normaal om wekelijks te sporten of naar de fysiotherapeut te gaan, maar een ontspanningsmoment plannen we maar moeilijk in.' Door middel van aanraking, meditatie en het prikkelen van de zintuigen helpt Tjitske om in verbinding te komen met jezelf, de mensen om je heen en met God. Joanne Bijleveld is benieuwd naar wat meditatie met haar doet en gaat bij Tjitske langs. Daar ontmoet ze Sandra Heemsbergen uit Hilversum. Sandra heeft een moeilijke periode achter de rug, waardoor ze haar zelfvertrouwen verloor. Door meditatie, gebed en massage besefte ze dat God van haar houdt zoals ze is. Sandra: 'Je stelt je kwetsbaar op, maar ik weet dat het op het christelijke geloof is gebaseerd en dat voelt heel veilig.' Tjitske hoopt dat meer kerken haar initiatief gaan omarmen en dat er door het hele land plekken komen waar mensen rust kunnen vinden. Tjitske: 'Wat ik kerken probeer te laten zien is dat we aandacht voor ons lichaam en emoties mogen hebben. Mensen ervaren rust en vanuit die rust kunnen ze iets van God ervaren.'
Cafébezoekers die voordat ze de kroeg ingaan eerst even een kaarsje opsteken in de kerk. Dat kan gebeuren tijdens de Night of Light in de Domkerk in Utrecht. Elke derde zaterdag van de maand opent deze kerk haar deuren voor de nachtmensen van de stad. Iedereen is welkom om binnen te lopen om een kaarsje aan te steken, naar muziek te luisteren of voor zich te laten bidden. Joanne Bijleveld ontmoet hier Willem Roskam, de nieuwe dominee van de Domkerk. Voor hem ook een mooie gelegenheid om de mensen van 'zijn' stad te leren kennen.
Doelpunten maken zoals Frenkie de Jong, een sprintje naar de andere kant van het voetbalveld en tussendoor met God en de Bijbel aan de slag. Klinkt dat als een bijzondere combi? In Barneveld niet. Marije van den Brink, pionier in de PKN, is namelijk al jaren bezig om via sport over de liefde van Jezus te vertellen en kinderen met verschillende achtergronden met elkaar in verbinding te brengen. Elke woensdagavond is iedereen welkom om een potje te voetballen, volleyballen of gewoon lekker aan te moedigen. Zolang je maar niet te fanatiek bent.
Een speciale uitzending vanuit Ghana. Jurjen de Groot, directeur Kerk in Actie, is in Tamale in het noorden van Ghana. Daar ontmoet hij Elisha. Na het overlijden van zijn ouders zorgt hij voor zijn zussen. Hij hoedt varkens en krijgt via de kerk een opleiding tot kleermaker. Zijn droom is om later in zijn eigen dorp een kleermakerswinkel te beginnen. En Jurjen schuift op een bijzondere plek aan bij een alfabetiseringsproject. Dorpsbewoners komen samen onder een grote boom voor de basisbeginselen van het lezen en schrijven. Hiermee kunnen ze naar school en dat betekent de start voor een betere toekomst.
Speciale uitzending vanuit Ghana. Jurjen de Groot, directeur Kerk in Actie, is in Accra en bezoekt daar een opvangcentrum voor jonge meiden uit de sloppenwijken van Accra. Hier ontmoet hij Stephany. Een deel van haar jeugd bracht ze door bij familie op het platteland, omdat haar moeder voor haar zieke vader moest zorgen. De tijd bij haar familie was slecht en ze slaagde er na jaren in om weg te lopen en terug te gaan naar haar moeder. Nu woont ze weer in de sloppenwijk, waar het leven zwaar is. Maar doordat ze in contact kwam met de mensen van het Life Line Centre kan ze een opleiding tot kapster volgen. Nu loopt ze stage in een salon, maar toch moet ze om geld te verdienen de straat op om water te verkopen aan automobilisten. Haar droom is om ooit een eigen salon te openen.
Midden in een drukke woonwijk in Delft vind je een bijzondere plek: Taste. De bewoners van deze woongroep willen aan de buurt uitdelen van wat zij gekregen hebben. Dat doen ze door buurtbewoners te laten proeven van gezelligheid, eten en een grote tuin. Jos van Oord schuift aan bij het buurtcafé en ontmoet Pieter-Jan Rodenburg, een van de initiatiefnemers van Taste. Samen ontmoeten ze buurtbewoners die aanschuiven voor koffie, eten en een goed gesprek.
Joanne Bijleveld reist af naar het Drentse Bovensmilde voor een ontmoeting met Lammy Snippe-Feijen. Lammy is actief lid van de protestantse gemeente en vandaag wordt er een oud-Hollandse spelletjesmiddag georganiseerd als start van de Actie Kerkbalans. De kerkelijke gemeenschap betekent veel voor Lammy. Haar man Dick was negen jaar ziek voordat hij overleed aan darmkanker. Een zware periode waarin Lammy veel steun vanuit de gemeente heeft ervaren. Gemeentelid Andries Snippe is een spelletjesfanaat en heeft de oud-Hollandse spellen eigenhandig bedacht en gemaakt. Joanne speelt natuurlijk een spelletje mee.
'Dit is Pinksteren in het klein'. Verschillende internationale kerken die een band hebben met het zeemanswerk in Rotterdam, komen één keer per jaar samen voor een gezamenlijke kerkdienst: de Zeemanskerkendienst. Er is één liturgie, maar iedereen zingt in zijn of haar eigen taal. Verschillende internationale elementen komen aan bod, maar er is één lied dat voor veel bezoekers een speciale betekenis heeft: het zeemanslied Eternal Father, strong to save. Zo ontdekt Joanne Bijleveld dat voormalig Duits kapitein Harald nog steeds wordt geraakt als dit nummer gezongen wordt.
Volgens Willem Zijlstra hebben kunst en geloof elkaar veel te vertellen, want een verhaal heeft veel meer impact als het zichtbaar is. Daarom gaat hij met jongeren in verschillende kerken aan de slag met een kunstproject rondom het verhaal van de Jacobsladder. Op een bijzondere manier vormen zij de engelen die Jacob in zijn droom een ladder op en af ziet gaan. We zien hoe in de Protestantse kerk in Huizen dit kunstwerk onthuld wordt.
Jos van Oord terug blikt terug op het afgelopen jaar met de identieke tweeling Jani en Pleuni (84) uit Poortugaal. Na hun uitzending worden ze veelvuldig aangesproken. Hoe gaat het nu met hen? Voelen ze zich thuis in het andere kerkgebouw? Hoe vierden Jani en Pleuni Oud en Nieuw en wat willen ze ons meegeven voor het nieuwe jaar?
Bonita Klinge is dirigent van een uniek koor in Lelystad, bestaande uit vrijwilligers en gasten met een 'rugzakje' van de Stichting IDO Lelystad. Met inloophuizen, winkeltjes en allerlei verbindende activiteiten is deze stichting namens acht kerken aanwezig in de stad. Het koor heeft een speciaal plekje in Bonita's hart. 'Ze hebben mij geduld geleerd en ik ben van de mensen gaan houden.' Joanne Bijleveld is aanwezig bij de koorrepetitie en ervaart hoe dit een plek is van licht voor de stad.
Jan Gerkema is al veertig jaar betrokken bij de kerktelefoon in Den Helder. Hij zorgt ervoor dat mensen die niet meer in staat zijn de kerk te bezoeken, vanuit huis mee kunnen luisteren naar de dienst. Maar dat is niet het enige. Samen met zijn vrouw Corrie maakt hij een wekelijks muziekprogramma. Corrie kiest de liederen uit en is de presentatrice. Dit doen ze vanuit een kleine ruimte in de kerk die gekscherend 'de bezemkast' wordt genoemd. Jos van Oord volgt het echtpaar tijdens het voorbereiden van een nieuwe uitzending.
De kerk in Oosterbeek bestaat dit jaar 150 jaar. Maar in plaats van een feestje met alleen kerkleden te vieren, besluit predikant Hette Domburg een pelgrimage te organiseren, want mensen zoeken bezinning allang niet meer alleen in de kerk. De pelgrimage gaat over de route van de bekende Airbornewandeling, die jaarlijks duizenden wandelaars trekt. Joanne sluit zich aan bij de wandelaars, die inmiddels al dertig kilometer in de benen hebben en ontdekt wat vrijheid voor hen betekent en hoe ze de pelgrimage ervaren.
Op zondag 24 november worden in veel protestante kerken de mensen herdacht die het afgelopen kerkelijk jaar zijn overleden. In Met hart en ziel doen we dat in het klein door de verhalen te vertellen van een aantal mensen die een geliefde verloren zijn. Jos van Oord ontmoet Ton Verweij. Ton is 35 jaar getrouwd met Paméla als hij merkt dat ze langzaamaan begint te veranderen. Na onderzoek blijkt dat Paméla vroege dementie heeft. Voor Ton en zijn kinderen een grote schok. Ze zijn hun vrouw en moeder al kwijt voordat ze is overleden. Paméla gaat hard achteruit en blijkt naast dementie ook ALS te hebben. Ton besluit om haar thuis te blijven verzorgen, maar weet dat hij dat niet alleen kan. Door hulp van leden van zijn kerk lukt het hem om Paméla tot het einde toe thuis te houden.
Waar ben jij dankbaar voor? Elk jaar staan veel christenen van protestante kerken op de eerste woensdag van november stil bij hun dankbaarheid voor de oogst van het afgelopen jaar. Tegenwoordig staan we zo ver van de natuur af dat het de vraag is of we nog wel weten waar we dankbaar voor zijn. Jos van Oord schuift aan bij het ontbijt en de dagopening van zorgboerderij De Lingehof in Rhenoy. Hier wonen en werken jongeren met een beperking. Zij zetten zich in voor de verzorging van de 2700 geiten die het bedrijf rijk is, of maken mooie producten in de houtwerkplaats. Elke zondag gaan ze samen naar de kerk. Hun werkdagen starten ze met een gezamenlijk ontbijt en een dagopening. Vandaag staan ze, speciaal voor Dankdag, in de vroege ochtend stil bij waar zij dankbaar voor zijn.
Geloofsopvoeding: voor ouders kan het een hele opgave zijn. Naar de kerk gaan is minder vanzelfsprekend en het dagelijks leven is al druk genoeg. Hoe breng je kinderen dan nog christelijke normen en waarden bij? Ds. Anne ter Schuur heeft er iets op gevonden. Zij leent een geloofskoffer uit aan gezinnen in Waddinxveen. Joanne gaat met haar mee om te zien hoe het Anne lukt om de kerk dichter bij huis te halen in de vorm van een koffer.
In Jorwerd, Friesland, geeft ds. Hinne Wagenaar met Nijkleaster vorm aan een nieuwe manier van 'klooster' zijn. In plaats van één geloof, staan rust, inspiratie en bezinning hier centraal. Al zeven jaar volgen bezoekers wekelijks dezelfde liturgie in de Sint-Radboudkerk, waarin stilte afwisselt met tekst en muziek. Daarna wandelen ze in bezinning door het dorp en de omgeving. Jos loopt vandaag een stukje met ze op en probeert te ontdekken wat de waarde van dit 'klooster' is, en hoe Hinne dat in de toekomst verder vorm wil gaan geven.
Een Syrische hulpverleenster en een Repair café, een niet alledaagse combinatie. Joanne ontdekt wat het verband is tussen deze twee. Maar ze start in Zwolle aan de ontbijttafel bij Hanneke Buurman. Zij zet zich met haar kerk in voor de wederopbouw van kerken in Syrië. Vandaag is het Open Monumentendag en die kans grijpen ze aan om geld in te zamelen voor dit bijzondere doel.
Onder het motto 'Bouw de kerk in Syrië weer op' houden protestantse kerken in september inzamelingsacties door heel Nederland. Dit programma doet uitgebreid verslag van de ontwikkelingen in Nederland en Syrië. Hoe gaat het met de christelijke gemeenschap in het door oorlog verscheurde land?
De luchthaven Schiphol associëren de meeste mensen met positieve gebeurtenissen: je gaat lekker op reis of sluit geliefden na lange tijd weer in de armen. Maar voor sommige mensen is het een plek waar ze, in alle drukte, een loodzwaar bericht te horen krijgen. Bijvoorbeeld wanneer iemand is overleden. Marieke Meiring werkt voor het Luchthavenpastoraat en vangt hen op. Presentator Joanne Bijleveld ontmoet haar op haar werkplek en krijgt een rondleiding door het Stiltecentrum, een oase van rust op één van de drukste plekken van ons land.
We gaan op een gewone zondagochtend naar De Lier, waar iets ongewoons gebeurt. Joanne Bijleveld ontmoet Anita, coördinator van de Kliederkerk. In plaats van een kerkdienst gaan jong en oud op een creatieve manier met het thema 'Feest van de Koning' aan de slag.
Joanne Bijleveld gaat naar Woudenberg, waar jaarlijks tweehonderd mensen uit de hervormde kerken in Sliedrecht met elkaar kamperen. Een initiatief van Theo ten Braanker en een aantal anderen dat klein begon, maar een beetje uit de hand is gelopen. Theo: 'Na de gewone kerkdienst spreek je elkaar vijf minuten bij de koffie en nu is er de tijd om dieper met elkaar in gesprek te gaan. Er is ruimte voor een lach en een traan.'
Als kind had presentator Andries Lamain veel vragen over de Bijbelverhalen die hij hoorde. Vandaag gaat hij naar de Daltonschool Neptunus op IJburg, waar ds. Alexander Noordijk met kinderen over de Bijbel filosofeert. De lessen die hij geeft zijn bedoeld om met leerlingen in gesprek te gaan over vragen die hen bezighouden. Welke moeilijke vragen stellen de kinderen vandaag aan hem? En waarom vindt Alexander het belangrijk om deze lessen te geven?
Christien van Harten heeft een zorgmanege én is dominee. Presentator Jos van Oord ontmoet haar op de manege in Deil waar ze, naast reguliere lessen, lessen aanbiedt voor kinderen met een verstandelijke beperking. Ook de medewerkers hebben een zorgvraag. Christien: 'Tijdens mijn studie theologie moesten we een droom opschrijven waar we over tien jaar als predikant zouden zijn. Toen schreef ik: op een plek waar allerlei mensen samen kunnen komen, waar altijd koffie is, waar heel veel dieren zijn en waar het ruikt naar gebakken brood. En die droom is uitgekomen.' Christien laat Jos de manege zien en neemt hem daarna mee naar de protestantse kerk in Deil, waar ze regelmatig voorgaat. Haar preken passen bij haar leven: 'Handen uit de mouwen en met mijn voeten in de stront.'
Verhalen van geloof, hoop en liefde uit de Protestantse Kerk.
In aanloop naar de Met hart en ziel-Pinksterviering die op 8 juni wordt uitgezonden, bezoekt presentator Jos van Oord de protestantse gemeenten die bezig zijn met de voorbereidingen. Vandaag is hij in Amersfoort waar kinderen kaarsvet inzamelen voor de grote pinksterkaars die tijdens de viering in de Broerekerk van Bolsward komt te staan. Kinderen van Kruispunt Vathorst gaan samen met Jos de deuren langs om kaarsvet in te zamelen. Wat betekent Pinksteren voor de mensen waar ze aanbellen? Daarna brengen ze het kaarsvet naar Atelier Uit de Kunst in Leiden, waar mensen met een beperking in de kaarsenmakerij werken. Hoe worden kaarsen gemaakt en lukt het hen om een pinksterkaars van bijna twee meter hoog te maken?
In aanloop naar de Met hart en ziel-Pinksterviering, die op zaterdag 8 juni wordt uitgezonden, bezoekt presentator Jos van Oord de protestantse gemeenten die bezig zijn met de voorbereidingen. Vandaag is hij in Duiven, waar honderden witte duiven worden gevouwen die tijdens de viering in de Broerekerk van Bolsward komen te hangen. Een van de gemeenteleden die meehelpt is Alwin Docter. Alwin is een groot muziekliefhebber, fan van progressieve rock, die veel concerten bezocht. Totdat hij last kreeg van zijn gehoor. Hij bleek een aandoening te hebben die bekend staat als hyperacusis. Normale geluiden ervaar je als onaangenaam of pijnlijk. Alwin heeft niets met het christelijke geloof, tot hij zijn vrouw ontmoet. Hij begint de Bijbel te lezen en gaat met haar mee naar de kerk. Daar wordt hij geraakt door een preek over zintuigen. Hoewel zijn gehoor een probleem blijft, verdwijnt zijn aandoening. Inmiddels is Alwin actief lid van de protestantse gemeente in Duiven. Hij vertelt aan Jos wat Pinksteren voor hem betekent.
Verhalen van geloof, hoop en liefde uit de Protestantse Kerk.
De meeste jongeren gaan na hun studie op zoek naar een goede baan. Ze werken aan hun carrière, gaan op zoek naar een relatie en een mooi huis voor zichzelf. Christine Alblas kiest een hele andere route, geïnspireerd door de bekende kloostergemeenschap Taizé. Samen met vier andere jonge mensen start ze een leefgemeenschap in Schaarsbergen. Presentator Andries Lamain wil weten waarom ze hiervoor kiest.
Jos van Oord ontmoet de identieke tweeling Jani en Pleuni (83) in Poortugaal. Deze dames bereiden zich voor op een bijzondere gebeurtenis: de gereformeerde kerk en de hervormde gemeente gaan samen. Deze belangrijke mijlpaal wordt gevierd met een feestweek. Vandaag lopen kinderen en hun ouders in een lampionnenoptocht van kerkgebouw De Haven, dat zal sluiten, naar de dorpskerk waar de gemeente vanaf nu samen zal komen. Jani en Pleuni moeten afscheid nemen van hun kerk, maar zien de samenvoeging positief tegemoet.
Een tuktuk, een gemotoriseerde riksja, die wekelijks door Haarlem-Oost rijdt. Dat valt op. Daniëlle Leder van de Haarlemse Oosterkerk en Ruby Schuitemaker van Stichting Dock rijden wekelijks met hun team de wijk in om koffie te drinken met bewoners. Deze laagdrempelige manier om met mensen in contact te komen, werkt. De diaconie heeft de aanschaf van de tuktuk financieel mogelijk gemaakt. Daniëlle: 'Als kerk willen we graag weten hoe het met mensen in onze wijk gaat en waar behoefte aan is. Door samen te werken met de opbouwwerkers van Dock hebben we verschillende mensen verder kunnen helpen. Dat noem ik 'nuldelijnszorg'. Presentator Andries Lamain, die recent in Sri Lanka op een tuktuk reed, gaat met Daniëlle en haar team mee.
De luchthaven Schiphol associëren de meeste mensen met positieve gebeurtenissen: je gaat lekker op reis of sluit geliefden na lange tijd weer in de armen. Maar voor sommige mensen is het een plek waar ze, in alle drukte, een loodzwaar bericht te horen krijgen. Bijvoorbeeld wanneer iemand is overleden. Marieke Meiring werkt voor het luchthavenpastoraat en vangt hen op. Presentator Joanne Bijleveld ontmoet haar op haar werkplek en krijgt een rondleiding door het stiltecentrum, een oase van rust op één van de drukste plekken van ons land.
Een avond genieten van Anglicaanse kathedrale muziek en daarna napraten in een Utrechtse pub. Dat zijn de ingrediënten van de 'Choral Evensong & Pub', een initiatief van theoloog en musicus Hanna Rijken. Joanne Bijleveld gaat naar de Janskerk in Utrecht en duikt na afloop van het concert de pub in om na te praten met Hanna en andere bezoekers.
Meer dan duizend kaarsjes worden op een avond in november aangestoken rond de Wilhelminakerk in Beemte-Broekland. Presentator Joanne Bijleveld bezoekt dit bijzondere evenement, waar iedereen welkom is om een kaarsje aan te steken ter nagedachtenis aan een geliefd persoon of vanwege andere redenen. De doedelzakmuziek van Dick en Bea Singel geeft de avond een bijzondere sfeer. Joanne ontmoet ds. Jolanda Al-Van Holst, de wijkpastor van de Wilhelminakerk. Zij vertelt waarom de Lichtjesregen zo bijzonder is, in de aanloop naar Eeuwigheidszondag. 'Beemte-Broekland is klein en iedereen kent elkaar. Als iemand overlijdt, weet de hele gemeenschap dat en rouwt mee. De Lichtjesregen brengt mensen samen, ook mensen die niet kerkelijk zijn of verder weg wonen.' De Lichtjesregen werd vorig jaar voor het eerst georganiseerd. Herleen Hissink stak toen samen met haar kinderen en moeder een kaarsje aan voor haar vader die kort daarvoor overleed. 'Het gevoel van verbinding staat mij het meest bij. Het brengt de buurt bij elkaar.'
Presentator Andries Lamain steekt zijn handen uit de mouwen tijdens de Bazar in Nijkerk. De Kruiskerk organiseert dit evenement al meer dan vijftig jaar: een jaarlijkse inzameling en verkoop van spullen. Het hele jaar door worden deze verzameld in een boerenschuur. Drie dagen voor de Bazar wordt alles door vrijwilligers naar de kerk gebracht, gesorteerd en netjes uitgestald. Op vrijdagavond en zaterdag komen mensen van heinde en verre om te kijken of er iets van hun gading bij is. De Bazar is voor veel mensen een van de hoogtepunten van het kerkelijk jaar. Naast het praktisch bezig zijn is het een mooie gelegenheid om elkaar te ontmoeten.
Jos van Oord reist af naar Aalten waar hij agrariër Johan Pennings ontmoet. Johan heeft een gecombineerd bedrijf met zestig melkkoeien en bijbehorend jongvee, 1500 vleesvarkens en tweehonderd biologische varkens. Daarnaast verbouwt hij akkerbouwgewassen. Op woensdag 7 november is het Dankdag voor Gewas en Arbeid. Voor Johan heeft deze dag door de droogte een andere lading gekregen. Zijn koeien hebben in de zomer zes weken op stal gestaan, omdat het gras te lijden heeft onder de droogte. Hierdoor moest hij zijn voorraad wintervoer aanspreken, nam de mestproductie toe en ging de conditie van de koeien achteruit. De maïs en grasoogst is de helft minder dan normaal. Johan: 'Bijna alles is maakbaar in het leven, maar als boer ben je afhankelijk van de natuur. In de kerk werd wekelijks voor de situatie gebeden. Ik heb toch het geloof en vertrouwen dat God voor ons zorgt. Het is bidden én werken, al is dat niet altijd makkelijk. We danken voor wat we wél hebben.'
Andries Lamain bezoekt een 'Kampvuuravond' voor mannen in Giessenburg. Oud-militair Ronald Overduin is de initiatiefnemer van deze avonden, waar mannen geprikkeld worden om met elkaar in gesprek te gaan over hun persoonlijke leven. Ronald: 'Mannen zijn soms net als een oester, gesloten en teruggetrokken, maar achter dat stoere gedrag en de mannentaal schuilt nog een andere man, die ook heel intiem kan zijn in een gesprek.' Tijdens de Kampvuuravond is er muziek, een motiverende spreker en tijd voor goede gesprekken onder het genot van een biertje en warme worst. Ronald hoopt dat deze avonden mannen stimuleren om van de bank af te komen en te investeren in hun gezin en in de samenleving. Ronald: 'Ik moet eerlijk zeggen dat het mij soms ook zwaar valt. Soms ben je moe, heb je geen tijd of geen zin. Maar speel met je kinderen, ga erop uit en steek tijd in je gezin'.
Jos van Oord ontmoet Wills Boogaard in het Hospice Huizen. Zijn vrouw Agnes is ernstig ziek en in haar laatste levensfase woont zij in dit huis. Voor Wills en zijn vrouw is dit een plek waar ze worden ontzorgd, zodat er tijd is voor elkaar. Vrijwilligster Anita Visscher is hun steun en toeverlaat. Het Hospice Huizen is een initiatief van twee Protestantse kerken. Coördinator Deliana Heutink- van Ghesel Grothe vertelt wat zij met het hospice voor Huizen willen betekenen.
Ga jij eens mee naar de kerk? In het weekend van 16 september 2018 doen kerken door heel het land mee met de jaarlijkse editie van Kerkproeverij, een toegankelijke kerkdienst speciaal voor gasten. Presentator Jos van Oord bezoekt kerken die bezig zijn met de landelijke actie Kerkproeverij.
In Ter Aar komen jaarlijks bijna honderd volwassenen en kinderen bij elkaar om vier dagen samen te zingen. Mascha de Haan is de drijvende kracht achter 'Koninginnezang', dat is ontstaan vanuit de Lutherse werkgroep kerkmuziek. Mascha vertelt wat deze dagen voor haar betekenen: 'Het samen delen, het oprecht hebben van aandacht voor elkaar, want de rest van de wereld is even weg. Het zingen van een evangeliemotet, daar is God. Zonder het onder woorden te hoeven brengen, je voelt het gewoon.'
Joanne Bijleveld gaat naar Woudenberg, waar jaarlijks tweehonderd mensen uit de hervormde kerken in Sliedrecht met elkaar kamperen. Een initiatief van Theo ten Braanker en een aantal anderen dat klein begon, maar een beetje uit de hand is gelopen. Theo: 'Na de gewone kerkdienst spreek je elkaar vijf minuten bij de koffie en nu is er de tijd om dieper met elkaar in gesprek te gaan. Er is ruimte voor een lach en een traan'.
Marian Kastelein werkt als kunstenares mee aan het project Feest van de Geest. Kunstenaars exposeren nieuw werk in kerkgebouwen door het hele land en laten zich inspireren door de architectuur. Het thema van dit jaar is 'Levensadem'. Voor haar kunstwerk gebruikte Marian bladzijden uit liedboeken en haar werk is te zien in de protestantse gemeente De Wingerd in Krimpen aan de IJssel. Joanne Bijleveld bezoekt Marian in haar atelier en ze gaan samen naar de kerk om haar expositie voor te bereiden. Marian: 'Ik wil het kerkelijke en niet-kerkelijke met elkaar verbinden.' Van 10 t/m 21 mei is Feest van de Geest in tientallen kerken in het hele land te bezoeken.
We gaan op een gewone zondagochtend naar De Lier, waar iets ongewoons gebeurt. Joanne Bijleveld ontmoet Anita, coördinator van de Kliederkerk. In plaats van een kerkdienst gaan jong en oud op een creatieve manier met het thema 'Feest van de Koning' aan de slag.
We ontmoeten Remko van der Vos. Hij is betrokken bij het kinderwerk in de Fonteinkerk in Amersfoort. Deze kerk is overgestapt naar een alternatief voor de kindernevendienst: 'KIEM'. Op de 'Dag van de aarde' gaat Remko met de kinderen afval opruimen. In het bos praten ze met elkaar over duurzaamheid en zorg voor de schepping. Joanne Bijleveld mag mee en wordt ook aan het werk gezet.
