

- Nederland.TVJongeren.TVNederland.TVSpelletjes.TV
- Amusement.TVKennis.TVNieuws.TVSporten.TV
- Beurs.TVKinderen.TVOndernemen.TVTalentenjacht.TV
- Cultuur.TVKook.TVOnrecht.TVVaartuig.TV
- Formule1.TVLachen.TVOranje.TVVerkiezing.TV
- Gamen.TVMensen.TVPolitiek.TVVoertuig.TV
- Geloof.TVMode.TVReis.TVVoetbal.TV
- Gezondheid.TVMuziek.TVSerie.TVWeer.TV
- Informatief.TVNatuur.TVSpeelfilm.TVWoon.TV
Op Adem - Alle afleveringen
Geestelijk verzorger en musicus Christiaan Boers praat niet alleen met bewoners van het verpleeghuis, maar hij zingt ook vaak met ze, want zang zorgt voor de ziel. Het lied 'In de bloemkool is de krokus' (LB 982) illustreert volgens hem de paradox tussen de ongrijpbare mystiek en de tastbare actualiteit.
Volgens kinderboekenschrijver en dichter Bette Westera kunnen we veel leren van kinderen, zoals geduld en acceptatie. Want als we de onmogelijkheden accepteren kunnen we beter genieten van al het moois dat nu ontstaat. 'Ik bedenk, dus ik besta.'
De coronacrisis ervaart Stef Bos als een kantelpunt, een tijd om na te denken of we weer terug moeten naar af of dat we moeten veranderen. Het leven is groeien en de problemen aanpakken.
Niet alleen technisch gezien het virus bestrijden, maar ook en vooral oog houden voor het hart. Jet Bussemaker pleit voor gesprekken over de kwetsbaarheid van het leven.
Als Theoloog des Vaderlands denkt Samuel Lee na over de betekenis en gevolgen van de coronacrisis. Een van de belangrijkste dingen is om aanwezig te zijn en gevoeliger om te gaan met elkaar en de wereld.
Haar liefde voor de natuur begon in de Dordogne, waar ze als kind verpletterd raakte door de schoonheid en eindeloosheid van de natuur. Hoe die natuur juist in deze tijd belangrijk is om op adem te komen, vertelt boswachter Marieke Schatteleijn
Gevangenen mogen geen bezoek ontvangen en kunnen niet op verlof. Dat maakt hun eenzaamheid soms nog groter. Een schilderij van een gedetineerde ontroerde gevangenispredikant Dorien van Bosheide.
De rauwheid van de teksten van de Amerikaanse zanger Johnny Cash hielpen Bas van der Graaf door een tijd van burn-out. De teksten hebben ook in deze coronacrisis veel zeggingskracht, is de ervaring van de pionierspredikant in Amsterdam.
Een vermoeiende periode, zo ervaart Rianne Donders, de burgemeester van Roermond, deze coronatijd. Ze ziet parallellen met de crisis die ze doormaakte toen haar zoon en schoondochter omkwamen bij de vliegramp van Tripoli.
Nu Cocky Drost noodgedwongen al weken met haar gezin thuis zit, ontdekt ze dat het ook een kans is om het te laten schuren in de relatie: maak vooral af en toe ruzie over die kaasschillen.
Dominic Seldis ervaart deze periode als heel beklemmend. Om uit die beklemming te breken speelt hij graag Sjostakovitsj, die veel van zijn muziek maakte toen hij onder Stalin gevangen zat.
Kim Putters was graag nog een keer bij zijn grootouders op bezoek gegaan om vanuit hun nuchtere wijsheid naar deze tijd te kijken.
Net als veel van zijn gemeenteleden in enkele protestantse kerken in Brabant bekruipt Dirk-Jan Bierenbroodspot af en toe de vraag 'God, waarom?' Wat hem troost is de overtuiging dat ook de worsteling het geloof kan verdiepen.
Boodschappen doen, konijnenhokken regelen. Juist in deze tijd zoekt Inger van Nes het in praktische hulp. Ze voelt zich bevoorrecht dat ze mee kan werken aan het platform #nietalleen.
Hoe kwetsbaar is een kostbaar mens? Sytze de Vries wordt geïnspireerd door dit gedicht van Okke Jager. Niet omdat hij zich als 75-jarige kwetsbaar voelt, maar om de persoonlijke roep om het kwetsbare te beschermen.
Jacobine Geel ontvangt iedere late avond een inspirerende gast in het kerkje van Nederhorst den Berg om even op adem te komen.
Hij is er als cabaretier altijd op uit om te relativeren. Tot zijn eigen verrassing maakt deze tijd hem weer ontvankelijk voor zingeving.
De ongedocumenteerden met wie Geeske Hovingh werkt in het Wereldhuis hebben vaak wel voor hetere vuren gestaan dan wij nu in deze corona-crisis. En daardoor kan zij de zwaarte ervan relativeren. En door haar vertrouwen in het licht.
Van een dominee verwachten mensen dat hij zal preken en met wijze teksten komt. Dominee Alain Verheij neemt zijn hondje mee. Want juist nu moeten we met beide benen op de grond staan.
Hij werd het gezicht van de zorgverleners in de strijd tegen het coronavirus. De gepassioneerde manier waarop hij over zijn werk vertelt is voor veel mensen een bemoediging, maar wat is het vergezicht waardoor hij het zelf volhoudt?
Als bonkige Fries schreef hij een lied van hoop voor de onverwachte helden van deze tijd: niet de grote politieke leiders, maar mensen in de dienende beroepen zoals de zorg.
Als jonge influencer voelt zij zich in deze tijd plotseling heel erg teruggeworpen op zichzelf en haar eigen kwetsbaarheid. Wat haar helpt zijn de meditaties van priester Henri Nouwen, die haar leren: laat de kwetsbaarheid er gewoon zijn.
Irma Pijpers moet vaak denken aan de apostel Paulus, en hoe hij in zijn gevangenschap het donker verdreef door hardop te zingen. Zij grijpt zelf naar het lied van Sytze de Vries: 'Al is mijn stem gebroken, mijn adem zonder kracht, het lied op and're lippen, draagt mij dan door de nacht.'
Ook al is het nu donker, de lente buiten herinnert Kathleen Ferrier aan de ongelooflijke kracht van mensen om steeds opnieuw geboren te worden.
Sterven lijkt Rikkert Zuiderveld geen pretje, maar hij is niet bang voor de dood, want ergens wacht hem een grote omhelzing.
Voor dirigent en violist Johannes Leertouwer is het spelen van de Matthäus Passion een jaarlijks terugkerend hoogtepunt van vooral beleving van gemeenschap. En dat wordt het meest indringend voelbaar in de aria Erbarme Dich.
Deze tijd stemt hem weemoedig. De muziek van Toots Thielemans tilt hem een beetje op.
Ze is wielrenner en buitenmens in hart en nieren. Ze overleeft het leven op de vierkante meter met haar gezin door het te zien als een groot nieuw avontuur.
Jan Willem de Vriend is dirigent. Als onze samenleving een orkest is, dan komt het er nu op aan om op een andere manier muziek te leren maken.
Deze managementgoeroe ontdekt tot zijn eigen verrassing in deze tijd de waarde van wat hij anderen altijd leert: luisteren zo dat je de ander echt begrijpt.
Deze protestantse dominee viel ooit voor de katholieke heilige Theresa van Lisieux, 'kleine Treesje'. Het gaat in deze tijd niet om de grote gebaren, maar juist om het kleine te zien en te doen.
Deze minister heeft in elke handtas wel een rozenkrans, die ze juist in deze tijd regelmatig even pakt. Ze helpen haar om zich te concentreren bij wat de mensen om haar heen nodig hebben, dichtbij en ver weg.
Ze verloor haar vader aan een longontsteking en dat maakt heel invoelbaar waar coronaslachtoffers doorheen gaan. Deze omstandigheden geven woorden als 'licht' en 'liefde' extra gewicht.
Voor hem is het beste antwoord op de angst en verwarring in deze tijd: zich te concentreren op waar hij juist dankbaar voor is. De muziek van Oscar Peterson (Hymn to freedom) helpt hem daarbij.
Kim Putters was graag nog een keer bij zijn grootouders op bezoek gegaan om vanuit hun nuchtere wijsheid naar deze tijd te kijken.
Burgemeester Jos Wienen is onder de indruk van de veerkracht die hij ziet in zijn stad Haarlem, maar houdt zijn hart vast voor het moment dat het veertje lam wordt.
Nu Cocky Drost noodgedwongen al weken met haar gezin thuiszit, ontdekt ze dat het ook een kans is om het in de relatie te laten schuren: maak vooral af en toe ruzie over die kaasschillen.
Dominee Ad van Nieuwpoort voelt zich in deze onzekere tijd als Jona in de walvis. Het hele bestaan moet gereset worden.
Voor dirigent en violist Johannes Leertouwer is het spelen van de Matthäus Passion een jaarlijks terugkerend hoogtepunt van vooral beleving van gemeenschap. En dat wordt het meest indringend voelbaar in de aria Erbarme Dich.
De stoïcijnse nuchterheid en de dichterlijke nabijheid. Hij heeft ze allebei nodig om in deze tijd hoop te houden.
Deze tijd maakt heel veel solidariteit los maar het komt ook aan op innerlijke kracht. De teksten van de Duitse theoloog Bonhoeffer, die zich verzette tegen het nazisme, helpt haar.
Als voorman van de Protestantse Kerk in Nederland is hij dezer dagen de dominee des Vaderlands, maar ook voor hem persoonlijk komt het coronavirus heel dichtbij. Wat houdt hem op de been?
