

- Nederland.TVJongeren.TVNederland.TVSpelletjes.TV
- Amusement.TVKennis.TVNieuws.TVSporten.TV
- Beurs.TVKinderen.TVOndernemen.TVTalentenjacht.TV
- Cultuur.TVKook.TVOnrecht.TVVaartuig.TV
- Formule1.TVLachen.TVOranje.TVVerkiezing.TV
- Gamen.TVMensen.TVPolitiek.TVVoertuig.TV
- Geloof.TVMode.TVReis.TVVoetbal.TV
- Gezondheid.TVMuziek.TVSerie.TVWeer.TV
- Informatief.TVNatuur.TVSpeelfilm.TVWoon.TV
Geloof en een hoop liefde - Alle afleveringen
Alles en iedereen in het Noord-Hollandse Aalsmeer is verbonden met 'de Poel'. Zo noemen de Aalsmeerders de Westeinderplassen. De een komt er tot rust en de ander vaart zijn seringenstruiken van de akker naar de kas. En de enige overgebleven visser, Theo Rekelhof, verdient zijn brood op de plassen. Samen met Bert roken zij de vangst van deze dag. Aalsmeer was in het verleden vooral bekend door de vele tv-studio's. Marja Berendrecht dweilt al 28 jaar de vloeren van deze ooit zo bloeiende studio's. Tijdens het poetsen mijmert Marja over de 'gouden tijd' met ome Joop (Joop van de Ende), Ron's Honeymoonquiz en het dagelijkse gerakketakketak van het Rad van Fortuin.
Hella gaat vandaag op zoek naar verhalen over geloof, hoop en liefde in Bodegraven. We horen het bijzondere verhaal van Touria Drif. Als kind komt de van oorsprong Marokkaanse naar Nederland. Hier blijkt dat ze tbc heeft en dat haar wervelkolom is beschadigd, waardoor ze klein blijft. Net als ze haar dwerggroei een plek heeft gegeven en haar leven op de rit lijkt, overlijdt haar man. In de tijden die volgen heeft ze grote steun aan Kees en Ria. Zij zijn de gastouders voor haar zoontje. Kees en Ria worden in deze periode als familie voor Touria. Ook lopen we mee met Ruud Kooistra. Met zijn foto's laat hij de mooie en bijzondere kanten van Bodegraven zien. En we ontmoeten inwoners die graag een bemoediging willen geven aan buren en/of bekenden door het geven van geloof, hoop of liefde.
Wormer is een van de oudste dorpen van de Zaanstreek. De dorpsbewoners vinden het daarom belangrijk dat de Zaanse bouwstijl hier behouden blijft. Wormenees Gerrit van Assema zet zich dan ook met hart en ziel in om monumenten te restaureren en mag nu werken aan een wel heel bijzonder project, namelijk de 'Beschuitstoren'. Ook gaat Mirjam op bezoek bij Piet Praag om de koeien te melken en doordat Wormer in een waterrijk gebied ligt, doet hij dat per boot. En we kijken mee hoe Rob Mantel, treinliefhebber, eindelijk zijn droom kan verwezenlijken. Ilse van Steen krijgt een letter van haar trotse moeder. En Mirjam belt aan bij Nederlands allereerste vrouwelijke allround schaatskampioen, Rie Schoute-Meijer.
Losser, een gemeente in het prachtige Twente, vlakbij de Duitse grens. Het dorp is bekend van de Twentstalige soap 'Van Jonge Leu en Oale Groon', door Herman Finkers. Inwoner Jan Riesewijk speelde een rol in deze serie. Hij neemt Henk mee naar de Wall of Fame van Losser. Ook mag Henk mee naar de kerststallenexpositie van Jan in de steenfabriek. In Losser is ook een echte Lourdesgrot. Jan Olde Daalhuis bouwde deze helemaal zelf in zijn achtertuin. Henk is benieuwd naar het verhaal erachter. Ook ontmoeten we Kitty Dijkstra. Zij wil een letter geven aan haar man Anne die militair is. En Ferdi de Boer - die oud ijzer inzamelt - vertelt zijn verhaal.
De stad is vrijwel iedere dag in het nieuws vanwege de verkeersopstoppingen op de A2 en A27. Vianen is meer dan een plaats aan de snelweg. Hella ontmoet mooie en bijzondere inwoners van deze oude stad. Vandaag is het een bijzondere dag: de dag van de jaarlijkse paardenmarkt. Met een officiële paardenkeuring, ringsteken en diverse activiteiten door de week heen, is dit een mooi evenement dat al generaties lang wordt beleefd. De markt wordt al voor de 746e keer gehouden. Hella onderzoekt hoe belangrijk deze dag voor de stad is. Ze gaat op pad met de familie Van Zanten en pony Peggy en ontdekt dat het een echte familiedag is waarbij tradities in ere worden gehouden. Ook brengen we een bezoek aan het hospice van Vianen, een mooi initiatief waar door de betrokken vrijwilligers met grote liefde wordt gewerkt.
In het Brabantse Oosterhout ligt 'De Heilige Driehoek'. Dat is de naam van drie actieve kloosters die vlakbij elkaar liggen. In het St. Catharinaklooster zijn de zusters net gestart met een wijngaard, moestuin en restaurant. De wijngaard is een van de grootste van Nederland. Richard Oomen heeft de zusters geholpen met deze projecten en verrast een van de 'wijnzusters' met een GHL-letter. Bij de St. Paulusabdij hebben ze een veehouderij. Anke Wismans en haar man zijn hier een kaaswinkel gestart met als grootste experiment: een uniek abdijkaasje naar Frans benedictijner recept. De drie kloosters zijn geen reden dat ook in Oosterhout kerken hun deuren sluiten door het krimpende aantal kerkgangers. Stadsgids Rien ziet wat dat met de geloofsgemeenschappen doet en probeert waar hij kan om de kerkgebouwen een andere bestemming te geven. Verder kijken we bij Theo Adriaanse in zijn garage. Hij heeft daar een verzameling zandlopers staan. En in de Oosterhoutse bossen leeft Martin Krijnen in een yurt, samen met varken Bella en kip Bertje. Aan Hella laat hij zien waarom het leven in de natuur zijn droom is en hoe hij daarmee aan een betere samenleving wil bijdragen.
Hulst is de meest Vlaamse plaats van Nederland. Als je niet oppast, loop je zo de grens over. Ze praten in Hulst ook een soort Vlaams dialect. Het is een prachtig vestingstadje met een oud stadhuis en basiliek. Hulstenaren voelen zich meer Vlaming dan Nederlander. Ze hebben een bourgondische levenswijze, ze houden van lekker eten en speciaal bier. Volgens de Hulstenaren ligt dat aan de katholieke oorsprong. De kerk staat ook tegenover het café. Hulst heeft zich altijd georiënteerd op België; Nederland voelt veel verder weg dan België. De gotische basiliek is een paar jaar geleden uitgeroepen tot mooiste kerk van Nederland (NCRV). Er zijn nog prachtige stadspoorten te zien en de vesting is nog intact.
Purmerend was oorspronkelijk omsloten door polders, maar de afgelopen zestig jaar uitgedijd door een grote stroom Amsterdammers die naar het knusse stadje kwamen. Bert verkent Purmerend met een man die elke stoeptegel kent: Dirk Groot. Hij ruimt het afval van de straten van Purmerend op en ontdekte zo een hele nieuwe kant van zijn stad. Sinds 1484 heeft Purmerend marktrechten. Purmerend bloeide op, maar het marktleven speelt nog steeds een grote rol. We lopen een ochtendje mee met veehandelaar Angela Koning op een van de laatste veemarkten van Nederland. Ook delen de inwoners van Purmerend geloof, hoop of liefde uit aan plaatsgenoten. En we ontmoeten de 101-jarige Jannie op een, voor die leeftijd, wel héél ongebruikelijke plek: de sportschool.
Henk van Steeg gaat op zoek naar verhalen over geloof, hoop en liefde in het multiculturele Amsterdam-Oost. Hij ontmoet Toon Borst die op ludieke wijze munten verzamelt voor het goede doel. Het leverde hem al duizenden euro's voor goede doelen, de bijnaam 'Muntenman' en de titel 'Amsterdammer van het jaar' op. Ook maken we kennis met kerkpionier Margrietha Reinders die juist op plekken waar mensen niet gelovig zijn een nieuwe geloofsgemeenschap probeert op te bouwen. Op een bijzondere manier laat zij, buiten de muren van de kerk, iets van Gods liefde zien. Henk gaat met Margrietha mee naar Betondorp, de Amsterdamse buurt waar ook wijlen Johan Cruijff is opgegroeid. En we ontmoeten Marnix Haak, die op een bijzondere manier zijn buren beter leerde kennen. Marnix besloot een jaar lang geen stap buiten zijn eigen straat te zetten, de kilometer lange Javastraat in Amsterdam-Oost.
Hella is op zoek naar geloof, hoop en liefde in Waalwijk. En dat vindt ze onder andere op een zorgboerderij aan de rand van deze plaats, waar dementerenden en vrijwilligers veel voor elkaar betekenen. Maar ook ontdekt Hella hoe de Waalwijkse kinderen ijsverkoper Willy een hart onder de riem steken. En dat het verlies van een kind ook tot nieuwe inzichten kan leiden, vertelt Lowie van Gorp. Door de dood van zijn dochter Guusje verandert zijn hele leven. Hij begint zelfs een nieuwe carrière. Vol passie vertelt Lowie over zijn droombaan en het leven voor en na Guusje.
Sassenheim, een dorp die door de inwoners wordt afgekort tot Sassem. De boerderijen in Sassenheim behoren tot het cultureel erfgoed van het dorp. De Sassemse boerendochter Ingrid laat ons kennismaken met de bewoners en gebruiken. Wanneer het muziekkorps Adest Musica door de straten van Sassem marcheert zijn de bewoners trots. Dit muzikale fenomeen is voor vele kinderen een droom om later in mee te spelen. Presentator Henk ontmoet Paul in de Dorpskerk waar hij koster is. Hij zorgt ervoor dat kerkdiensten vlekkeloos verlopen. Maar hoe is het voor Paul als er binnenkort geen diensten meer zijn? En Henk ontmoet in het veteranencentrum de 91-jarige Sassemer Koos en zijn kameraden.
Deze plaats met slechts 600 inwoners binnen de wallen mag zichzelf door haar rijke verleden als internationaal handelscentrum een heuse stad noemen. Mirjam stuit in haar zoektocht naar geloof, hoop en liefde dan ook op veel overblijfselen uit deze tijd. Chris Koole laat haar een van Nederlands oudste carillons zien en horen, en ze gaat mee met de Veerse Kannoniers Vereniging voor het afvuren van een kanon uit de tijd van Napoleon. Daarnaast zien we hoe Jan Midavaine vanaf zijn huidige woonplaats op Schouwen-Duiveland teruggaat naar Walcheren, waar zijn fascinatie voor de natuur begon. Door de plaatsing van een dam werd Veere afgesloten van de Noordzee en ontstond het Veerse Meer. Jan gaat met een groepje kinderen op stap om de unieke natuur hier te ontdekken.
Op zoek naar geloof, hoop en liefde ontmoet Hella in Baambrugge Cor van Schaik. Meer dan vijftig jaar lang luidde hij de klokken van de dorpskerk en stond hij elke dag vroeg op om de kerkklok op te winden. Hella bezoekt ook Saskia op de boerderij. Zij kwam hier als verslaafde om te dealen, maar heeft zich ontwikkeld tot een hoopvol voorbeeld voor de werknemers die zij nu begeleidt. Ook zien we hoe de kinderen in de opvang van Wenny Vonk leren in en van de natuur. En er wordt geloof, hoop en liefde uitgedeeld aan medebewoners in het dorp.
In het prachtige vestingstadje Wijk bij Duurstede komt Hella aan met het veer en wordt door de plaatselijke troubadour Boudewijn Hansen meegenomen. Hij neemt haar mee langs de mooiste plekjes van Wijk. Daarna gaat Hella op bezoek bij de molen Rijn en Lek bij molenaars Kees en Louise. Zij runnen ook de lunchroom aan de voet van de molen. Hun dochter Loes is meervoudig gehandicapt. Maar daardoor laten Louise en Kees zich niet uit het veld slaan. In de lunchroom wordt samengewerkt door een team dat deels bestaat uit mensen met een beperking.
Mirjam is vandaag in IJsselstein op zoek naar verhalen over geloof, hoop en liefde. Ze ontmoet Alex van Eck. Hij heeft zijn hond Joy aangeleerd om zwerfafval op te sporen. Het resultaat is geweldig: de hond haalt zakken vol afval van de straat. En we maken kennis met dé molenaar van IJsselstein, Maarten Dolman, die het molenaarsvak echt als een roeping ziet. Elke van Achterberg deelt een bijzonder verhaal over de keuze die zij op jonge leeftijd maakte en waardoor haar leven totaal veranderde. En Mirjam geniet van een adembenemend uitzicht vanaf de Gerbrandytoren, die hoger is dan de Eiffeltoren in Parijs.
De Opperdoezer Ronde is wereldberoemd in heel Nederland. Voorwaarde is dat de aardappels binnen een straal van een km rondom de kerktoren van Opperdoes uit de grond komen. Boer Hero Stam doet dit als een van de weinigen allemaal nog met de hand. Bert springt bij de laatste veeboer van Opperdoes, Andries Smit, achterop de wagen. Hij heeft nog meegemaakt hoe men in het tuindersdorp heen en weer vaarde naar een vaarboerderij of naar een stukje akker. Dat kostte heel veel tijd. Nu is het varen verdwenen en is het gewoon leuk wonen. Het treinstationnetje van Opperdoes stamt ook nog uit het verleden. Het was economisch belangrijk voor de handel van aardappelen en andere gewassen van het land, nu is het een toeristische attractie. Bij Jan Glazenborg staan de treinen er mooi bij. Zijn modelspoorbaan in het pannenkoekenstation is uniek.
Mirjam Schwarz woont in het oude, joodse schooltje van Winterswijk, naast de synagoge. Haar ouders kregen er nog les, maar hebben in de oorlog ondergedoken gezeten. Ze overleefden de oorlog, maar waren te getraumatiseerd om hun verhaal te vertellen. Hun dochter Mirjam heeft de taak op zich genomen om de joodse geschiedenis in de Achterhoek door te geven. En kunstschilder Vic Hulshof heeft ontdekt dat Piet Mondriaan een belangrijk deel van zijn artistieke ontdekkingstocht in Winterswijk doorbracht. De wereldberoemde schilder woonde een tijd in de Achterhoek en experimenteerde er met non-figuratieve kunst. Een goedbewaard geheim van deze plaats, maar als het aan Vic Hulshof ligt niet voor lang meer.
In Helmond ontmoeten we Paul Smits. Hij is een 77-jarige clown. Hij probeert met zijn circusschool kinderen te helpen hun eigenwaarde te ontdekken. Ook zien we Corry. Zij organiseert in een van de armste arbeiderswijken van Helmond naai-ochtenden en wil hiermee mensen samenbrengen.
Het dorp Monster ligt aan de rand van het Westland. Deze regio is groot geworden door de kassen en de gewassen die daarin verbouwd worden. We maken kennis met Tiny, die bijna onder de druiven is geboren en nog steeds geniet van het werken in de laatste druivenkas van het Westland. Henk ontdekt dat Monster ook een prachtig strand kent, waar menig Monstenaar zijn ontspanning vindt. Hij ontmoet Suzanne, wier leven helemaal is verweven met de kust. Eric en Joke van den Akker hebben heel wat meegemaakt in hun leven. Hun zoon heeft een hersentumor en dat heeft zijn weerslag op hun gezin. Vandaag is het hun trouwdag en vieren ze het leven.
De Spaanse kustplaats waar de Nederlandse pensionado's massaal genieten van hun oude dag. In GHL over de Grens zoeken we ze op. Op welke manier ervaren zij in Benidorm geloof hoop of liefde? Op de GHL-bank nemen tal van Nederlanders plaats. Zo komen we op de top van een berg Peter tegen. Drie keer in de week loopt hij naar de top en geniet. Dit doet hij sinds hij is genezen van darmkanker. De plek met het kruis betekent veel voor hem. Ook ontmoeten we Evelien. Zij zou eigenlijk van haar oude dag willen genieten en gaan golfen, net als vele anderen. In plaats daarvan werkt ze zestig uur per week in haar asiel, uit liefde voor de verwaarloosde dieren. In Benidorm delen we ook geloof, hoop en liefde uit. Jaap de Boer krijgt een letter van zijn stiefzoon Vincent. Hij wil Jaap bedanken dat hij er altijd voor hem is geweest. Waar liefde tussen stiefvaders en zonen niet altijd vanzelfsprekend is, is dit voor Jaap een ontroerend moment. Uiteraard zijn we ook benieuwd of Nederlanders iets van geloof, hoop of liefde mee hebben vanuit Nederland. We ontmoeten Nel. Zij draagt altijd een gehaakt kruisje in haar tas. Na het overlijden van haar man en twee kinderen is zij in Benidorm tot geloof gekomen. Nel is daar heel dankbaar voor. Ze kan nu ondanks het grote verlies wel gelukkig zijn. En we bellen aan bij Harry Bolhuis. Hij woonde in Amerika ten tijde van de aanslagen van 11 september. Het maken van een beeld hielp hem om de gebeurtenis te verwerken. Regelmatig heeft hij voor de slachtoffers gebeden.
Ed Citroen heeft een bijzondere achternaam en dat weet hij. Soms worden er grapjes over gemaakt en dit vindt hij niet altijd leuk. Voor hem is zijn naam beladen; hij is namelijk Joods. Zijn opa is omgebracht tijdens de Holocaust en dit houdt hem erg bezig. Als troubadour heeft Ed als artiestennaam bewust zijn eigen naam gekozen om de geschiedenis van zijn familie te kunnen vertellen. Mirjam herdenkt samen met Ed zijn opa Frits Citroen. Bert is met de bank op de Waalsdorpervlakte en gaat hier met Henk Kerkhof terug in de tijd. Zijn vader werd gefusilleerd op deze verstilde plek. Bert hoort hoe Henk dit als tiener heeft ervaren.
Een bekende plek in Dieren is de Spelerij, opgezet door Jos Spanbroek. Een bijzondere man die de grote liefde voor techniek en zijn bijzondere kijk op het leven wil doorgeven aan kinderen. Ook het verhaal van Monique Elizen. Zij verloor twee jaar geleden onverwachts haar dochter. Nu vindt ze weer lichtpuntjes in het leven bij de schaapskudde aan de rand van Nationaal Park Veluwezoom. Henk is op stap met de letters en mag namens de plaatselijke herenkapper wat hoop uitdelen aan zijn enige vrouwelijke klant.
Stad en natuur liggen in Den Bosch vlak bij elkaar. Johan Mees is stadsecoloog, maar de natuur is niet alleen zijn beroep. Ook in zijn vrije tijd duikt hij letterlijk het bos in. Kefah trotseert sneeuw en ijs en mag een dagje met Johan mee bushcraften: Johans manier om rust en balans in zijn leven te vinden. Mirjam gaat op zoek naar geloof, hoop en liefde bij de mensen thuis. Natuurlijk kan kunst van Jeroen Bosch daarbij niet ontbreken. Maar ook ontmoet ze een non met een bijzondere verzameling lieveheersbeestjes.
Hella laat zich door Jan Zwanenburg meenemen in de wondere wereld van de vis. Zelf zou Jan het liefst met schubben geboren zijn. Hij leert Hella de fijne kneepjes van de geheime taal die de vissers vroeger gebruikten: omgekeerd praten. Hella heeft al gauw door dat dit nog niet zo makkelijk is! Henk deelt geloof, hoop en liefde uit vanaf het pontje. Mirjam ontmoet Brenda Mandjes. Zij heeft progressieve MS en zit in een rolstoel. Haar assistentiehond redde haar. Die gaf haar zoveel vrijheid terug dat ze het leven weer ging leven. Ze wilde dolgraag juf worden, maar dat is voor haar helaas niet mogelijk. Het liefst geeft ze nu presentaties voor de klas om aan kinderen te laten zien hoeveel ze aan haar hond heeft.
