True
Geloof.TV - TV kijken via internet, de beste Geloof tv-programma's bij elkaar! Nederland.FM   Nederland.TV   Contact   Cookie Verklaring  
Geloof.TV

Kwartslag - Alle afleveringen

Kwartslag

Kwartslag: Boris van der Ham

Voorzitter van het Humanistisch Verbond, politicus en acteur Boris van der Ham, vertelt hoe Hannah Arendt zijn blik op de wereld gekanteld heeft. Van der Ham bespreekt hoe hij houvast vindt voor de toekomst bij Arendt.

Deze uitzending bekijken

Kwartslag

Kwartslag: Marjolijn van Heemstra

Schrijver en theatermaker Marjolijn van Heemstra vertelt hoe de Amerikaanse visionair en milieuactivist Stewart Brand haar blik op de wereld gekanteld heeft. Brand leerde Van Heemstra dat langetermijndenken noodzakelijk is voor de redding van de mensheid.

Deze uitzending bekijken

Kwartslag

Kwartslag: Peter Paul Verbeek

Hoogleraar filosofie Peter Paul Verbeek vertelt hoe Franse denker Michel Foucault zijn blik op de wereld gekanteld heeft. Moeten wij bang zijn voor een toekomst overheerst door robots en technologie? Moet de ethiek geen grenzen stellen aan de techniek? Van Michel Foucault leerde Peter Paul Verbeek dat dat niet de goede benadering is.

Deze uitzending bekijken

Kwartslag

Kwartslag: Anousha Nzume

Actrice en schrijver Anousha Nzume vertelt hoe dichter en activist Audre Lorde haar blik op de wereld gekanteld heeft. Woorden geven aan dat wat onzichtbaar is: dat is cruciaal voor verzet, meende Lorde. Lordes woorden over de identiteit van zwarte vrouwen gaf Anousha Nzume de moed en strijdlust om zich uit te spreken tegen racisme. De uitzending wordt ingeleid door Alain de Botton en afgesloten door het publiek, dat na de talk reflecteert op welke ideeën voor hen relevant zijn.

Deze uitzending bekijken

Kwartslag

Kwartslag: Ad Verbrugge

Filosoof Ad Verbrugge vindt de idealen van de Duitse filosoof Hegel actueler dan ooit. Hegel legde de schaduwzijde van het individu al in de negentiende eeuw haarfijn bloot.

Deze uitzending bekijken

Kwartslag

Kwartslag: Louise Fresco

Louise O. Fresco over het meest waardevolle erfgoed van de mensheid: zaden en gewassen. De Russische botanicus Nicolai Vavílov beschermde in de Sovjettijd, met gevaar voor eigen leven, zijn unieke centrum voor zaden en gewassen. Zonder zijn werk zou honger wereldwijd nog veel breder verspreid zijn. De inzichten, de daadkracht, de moed van Vavílov inspireerden Louise O. Fresco, in háár levenslange strijd tegen de wereldwijde voedselarmoede.

Deze uitzending bekijken

Kwartslag

Kwartslag: Lucas De Man

Stress, burn-out, dood. We kunnen maar beter de meer dan tweeduizend jaar oude levenslessen van de Griekse filosoof Socrates ter harte nemen om dat scenario te voorkomen. Met verve en humor houdt de Vlaamse theatermaker en presentator Lucas De Man een warm pleidooi voor het socratische niet-moeten.

Deze uitzending bekijken

Kwartslag

Kwartslag: Olivia Rutazibwa

Olivia Rutazibwa over dekoloniaal denken. Vlaams-Rwandees universitair docent in Europese en Internationale Ontwikkelingsstudies Olivia Rutazibwa constateert een gat tussen de verhalen die we vertellen over ons koloniale verleden en de realiteit. Haar oplossing? Dekoloniaal denken.

Deze uitzending bekijken

Kwartslag

Kwartslag: Michael Puett

Michael Puett over ingesleten patronen. Hoogleraar in Aziatische talen en beschaving aan Harvard University Michael Puett wil onze ingesleten patronen doorbreken. Hij laat zich daarbij vooral inspireren door de oosterse filosofie. 'Als we bereid zijn ideeën van andere culturen serieus te nemen, dan kan dat helpen fundamentele aannames te veranderen.'

Deze uitzending bekijken

Kwartslag

Kwartslag: René ten Bos

René ten Bos over Descartes. Als je verdwaalt moet je gewoon in een rechte lijn blijven lopen, zei Descartes. Volgens Denker des Vaderlands René ten Bos is dit helemaal fout: je moet juist op je plek blijven en wachten tot je je omgeving begrijpt. Dit geldt ook voor de huidige klimaatproblematiek. We zijn verdwaald in het antropoceen en er is geen 'quick fix' voor onze problemen.

Deze uitzending bekijken

Kwartslag

Kwartslag: Tamar de Waal

Politiek filosoof Tamar de Waal over de Nederlandse waarden. Aan de hand van uitspraken van minister Schippers (VVD) en politiek leider van het CDA, Sybrand Buma, laat De Waal zien wat er mis kan gaan als je denkt dat bepaalde kernwaarden uitsluitend bij Nederland horen. Kun je de waarden waarop Nederland is gebouwd aantasten, terwijl je zegt dat je niets anders doet dan de Nederlandse kernwaarden beschermen?

Deze uitzending bekijken

Kwartslag

Kwartslag: Michiel Leezenberg

Michiel Leezenberg over seks, politiek en islam. Volgens filosoof en Midden-Oostenexpert Michiel Leezenberg denken veel mensen dat de islam een inherent antihomoseksuele religie is en dat moslims ongeneeslijk homofoob zijn. Dat idee leeft bij veel Nederlanders, maar ook bij veel moslims die graag en met overtuiging beweren dat de islam homoseksualiteit verbiedt. Leezenberg vraagt zich af of die opvatting überhaupt ergens op gestoeld is.

Deze uitzending bekijken

Kwartslag

Kwartslag: Nazmye Oral

Hoe mens te zijn? Het verhaal van Nazmiye Oral. De actrice en theatermaakster houdt een pleidooi voor 'radicale intimiteit'. Bijvoorbeeld door in totale openheid en zonder vooroordelen het gesprek met elkaar aan te gaan.

Deze uitzending bekijken

Kwartslag

Kwartslag: Hans Sibbel over Richard Feynman

Nooit tegen jezelf liegen. Kan een stronteigenwijze wetenschapper je dat leren? Cabaretier Hans Sibbel vertelt welke invloed de Amerikaanse natuurkundige, mede-uitvinder van de atoombom en Nobelprijswinnaar Richard Feynman (1918-1988) op zijn leven heeft gehad en nog steeds heeft. Volgens Sibbel is Feynman 'een van de allerslimste mensen die waarschijnlijk ooit op deze planeet heeft rondgelopen. Sprankelend, pretoogjes en op een mooie manier eigenwijs in zijn wil tot onderzoeken.'

Deze uitzending bekijken

Kwartslag

Kwartslag: Karim Benammar over Albert Camus

Trouw zijn aan jezelf, kan een schrijver je dat leren? Filosoof Karim Benammar leerde van de Franse schrijver en filosoof Albert Camus hoe om te gaan met de zinloosheid van het leven. In zijn befaamde essay 'De mythe van Sisyphus' beschrijft Camus hoe je in bepaalde situaties kunt weigeren het betekenisloze te accepteren. Door in opstand te komen en te zeggen 'tot hier en niet verder'.

Deze uitzending bekijken

Kwartslag

Kwartslag: Jan Drost over Aristoteles

Minder op jezelf en meer op de ander gericht zijn, kan een filosoof uit de oudheid je dat leren? Aristoteles liet schrijver en filosoof Jan Drost inzien dat je zonder anderen niemand bent. Dat we zonder anderen niet gelukkig kunnen zijn. 'Onze tijd kan wel wat Aristoteles gebruiken.'

Deze uitzending bekijken

Kwartslag

Kwartslag: Lammert Kamphuis over Epicurus

Onrust en ontevredenheid uitbannen. Kan een filosoof uit de oudheid je dat leren? 'Niets is genoeg voor degene die genoeg te weinig vindt' (Epicurus). Filosoof Lammert Kamphuis legt zijn oor te luisteren bij de Griekse filosoof Epicurus. Deze leert hem dat onrust en ontevredenheid vooral ontstaan door onze enorm grote verlangens en dat het zaak is te ontdekken welke verlangens ten grondslag liggen aan die onrust.

Deze uitzending bekijken

Kwartslag

Kwartslag: Niña Weijers over Virginia Woolf

Liefde voor het onopvallend alledaagse - kan een schrijver je dat leren? Schrijfster Niña Weijers vertelt hoe de roman 'To the Lighthouse' van Virginia Woolf haar leerde op een nieuwe manier naar de wereld kijken. Het liet haar zien dat er heel veel schoonheid te vinden is in dingen die de meeste mensen misschien als banaal beschouwen.

Deze uitzending bekijken

Kwartslag

Kwartslag: Jan Jaap van der Wal over Henry David Thoreau

Baas in eigen brein zijn en blijven. Kan een filosoof je dat leren? Cabaretier Jan Jaap van der Wal liet zich inspireren door een uitspraak van Henry David Thoreau (1817 - 1862): 'Laten we ons mens-zijn koesteren.' Volgens Van der Wal leven we in een tijd waarin we denken dat de techniek ons leven makkelijker maakt en dat we daardoor meer tijd overhouden. 'Dat is een groot misverstand. De nieuwe techniek suggereert dat het oplossingen biedt voor dingen die in essentie eigenlijk helemaal geen probleem zijn. Ze vragen meestal meer tijd en aandacht van ons.' Tinder bijvoorbeeld is bedacht om tijd uit te sparen. Maar de tijd die je bezig bent met swipen en mailen weegt niet op tegen een avondje in de kroeg. Aan de hand van Thoreau legt Van der Wal uit hoe we de techniek vóór ons kunnen laten werken in plaats van onszelf eraan uit te leveren.

Deze uitzending bekijken

Kwartslag

Kwartslag: Haroon Sheikh over Friedrich Nietzsche

Te snel tot een oordeel komen, kan een filosoof je dat afleren? Haroon Sheikh vertelt welke invloed de Duitse filosoof, dichter en filoloog Friedrich Nietzsche (1844-1900) op zijn leven heeft gehad. Volg je het juiste pad in het leven? En is het pad dat je volgt ook daadwerkelijk je eigen keuze, of wordt die beïnvloed door de buitenwereld? Oftewel, hoe weet je of je het goede pad hebt gekozen? Filosoof en onderzoeker Haroon Sheikh groeide op tussen drie religies: christendom, hindoeïsme en islam en werd mede daardoor geconfronteerd met heel veel verschillende paden die hem allemaal aanspraken. Hij zet uiteen hoe Nietzsche hem behulpzaam is bij het beantwoorden van bovenstaande vragen, die hem al van jongs af aan hebben beziggehouden.

Deze uitzending bekijken

Kwartslag

Kwartslag: Damiaan Denys over Martin Heidegger

Damiaan Denys vertelt welke levensles hij kreeg van Martin Heidegger (1889-1976); niet meer bang zijn. Filosoof en psychiater Damiaan Denys toont in deze verhandeling aan hoe de grote, maar door zijn bewondering voor Hitler omstreden, Duitse filosoof Martin Heidegger hem heeft geleerd niet bang te zijn voor de angst. Dat doet Denys aan de hand van Heideggers hoofdwerk 'Sein und Zeit' (1927), waarin deze probeert achter de betekenis van 'het zijn' te komen.

Deze uitzending bekijken


De website Nederland.TV maakt gebruik van cookies. Meer informatie daarover kun je vinden op onze Cookie Verklaring. Als je onze website wilt gebruiken, geef dan eenmalig toestemming voor het gebruik van cookies.